Počasí dnes16 °C, zítra16 °C
Čtvrtek 9. května 2024  |  Svátek má Ctibor
Bez reklam

Podmínky v horských střediscích v Libereckém kraji poznamenala obleva

Podmínky v horských střediscích v Libereckém kraji poznamenala obleva, v provozu jsou ale všechny areály v Jizerských horách a Krkonoších s výjimkou Javorníku a Jablonce nad Jizerou. Z 96 kilometrů sjezdovek, které jsou v kraji k dispozici, je v provozu zhruba čtvrtina a to jen díky uměle vyrobenému sněhu. Bez něj by se už na řadě míst vůbec lyžovat nedalo, shodli se provozovatelé lyžařských areálů.

Obleva nám vzala spoustu technického sněhu. Pomohly nám dva mrazivé dny," řekl Vít Pražák, ředitel Skiareálu v Rokytnici nad Jizerou, který je největším zimním střediskem v kraji. Zatím jsou tam ale lyžařům k dispozici jen necelé dva kilometry z více než 20 kilometrů sjezdovek. Další tratě se zatím nepodařilo vysněžit. V provozu je lanovka Horní Domky a vlek na Kaprunech, na přilehlých sjezdovkách leží 30 centimetrů sněhu. Ve čtvrtek se v Rokytnici rozjela také lanovka na Lysou horu. „Na hřebenech je sněhu dost, na běžkách nebo skialpech se tam jet dá," dodal Pražák.

V provozu jsou také jizerskohorská střediska Bedřichov, Severák v Hraběticích a Tanvaldský Špičák, která provozuje SKI Bižu. „V Bedřichově to zatím jede, ale vzhledem k oteplení nevíme, jestli to vydrží ještě v pátek. Na Severáku jede celý sever a tam si myslím, že to vydrží i přes svátky do nového roku. Na Špičáku jedou obě lanovky, v provozu je zhruba polovina střediska," řekl ředitel SKI Bižu Pavel Bažant. Na Špičáku podle něj leží až 80 centimetrů sněhu, kvůli vysokým nákladům na energie je ale omezené večerní lyžování, pojede se tam jen v sobotu.

Obě lanovky Skalka i Černý vrch jsou v provozu ve Skiareálu Ještěd v Liberci, lyžuje se na dvou páteřních sjezdovkách Liberecké a Nové Skalce. „Ačkoliv se to nezdá, podařilo se na vánoční svátky na Ještědu rozjet obě lanovky na severní straně, což se tady za poslední léta nikdy nepovedlo. V provozu je i dětská aréna pro výuku lyžování, kde jsou podmínky k lyžování pořád dobré, v provozu tam máme pás a babyvlek," řekl ředitel Skiareálu Ještěd Jakub Hanuš.

Mnohem horší je situace pro milovníky běžek, obleva a deště v minulých dnech připravily Jizerskou magistrálu o většinu sněhu, upravovat trasy není možné, na řadě úseků sníh zcela odtál. „Jediné místo, kde teď můžeme použít techniku, je bedřichovský stadion, kde je díky umělému zasněžování upravený 1400 metrů dlouhý okruh," doplnil Martin Kunc, ředitel Jizerské o.p.s., která má úpravu tratí Jizerské magistrály na starosti.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Pixabay.com

Štítky ČR, počasí, rekreace, hory, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podmínky v horských střediscích v Libereckém kraji poznamenala obleva  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.