Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Nová střecha kostela i opravená chalupa. Kraj opět nabízí podporu majitelům památek

Záchrana starého hřbitova, oprava kostelní věže nebo obnova historické brusírny či dobového hostince. Nejenom tyto projekty se podařilo lidem opravit a využít k tomu dotaci, kterou nabízí již několik let Liberecký kraj. Zájemci mají opět příležitost získat finance na záchranu či obnovu památek. Kraj v dotačním programu k tomu určenému připravil takřka 11 milionů korun.

„I díky dotacím Libereckého kraje na obnovu památek se v posledních letech velmi výrazně posunuly obnovy památek v regionu. Kraj bude v podpoře pokračovat, a to jak prostřednictvím dotačního programu, tak individuálními dotacemi u mimořádně cenných památek nebo rozsáhlých obnov,“ uvedla Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

O příspěvek mohou zájemci žádat od 23. ledna. O dotaci mohou žádat majitelé kulturních památek na území Libereckého kraje, případně fyzické či právnické osoby, které mají souhlas vlastníka kulturní památky s obnovou. Získat mohou dotaci až ve výši 350 tisíc korun.

S využitím dotace se v minulosti například povedlo obnovit Beranův hostinec v Trávníčku, opravit střechu kostela Nanebevzetí Panny Marie v Raspenavě, obnovit nádvoří zámku ve Stvolínkách, dokončit obnovu fasády kostela sv. Michaela Archanděla v Rokytnici nad Jizerou nebo zachránit vzácné bozkovské varhany.

Vloni se o dotaci ucházelo 104 projektů.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky památky, dotace, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová střecha kostela i opravená chalupa. Kraj opět nabízí podporu majitelům památek  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.