Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Horní Řasnici v referendu odmítli větrné elektrárny, projekt tím ale nekončí

Obyvatelé z Horní Řasnice u Frýdlantu na Liberecku v místním referendu těsnou většinou odmítli spolupráci s firmou W.E.B Větrná energie, která plánuje v této oblasti výstavbu devíti větrných elektráren. V referendu hlasovalo 114 ze 188 voličů, jeden odevzdaný hlas byl neplatný. Pro ukončení spolupráce bylo 60 lidí, tedy zhruba 53 procent hlasujících.

Projekt větrného parku tím ale podle vyjádření firmy nekončí, neboť na území obce měly vyrůst jen dvě elektrárny. Dalších sedm společnost plánuje postavit v katastrech sousedních obcí Dolní Řasnice a Krásný Les. Projekt je nyní ve fází zpracování takzvané EIA, tedy vlivu na životní prostředí.

V referendu obyvatelé odpovídali na otázku „Souhlasíte s tím, aby obecní zastupitelstvo Horní Řasnice neprodleně zastavilo všechny kroky k výstavbě větrných elektráren s firmou WEB Větrná Energie s.r.o., IČ 26282895, se sídlem Ríšova 149/21, Žebětín, 641 00 Brno na území obce a odmítlo takto navrhovanou úpravu územního plánu?" Rozhodnutí z referenda je pro vedení obce závazné. "Přišli občané, vyjádřili svůj názor. My ho budeme akceptovat, nic jiného nám nezbývá," řekl starosta obce Radek Haloun.

Uspořádání referenda iniciovala část místních obyvatel, kteří mají obavy z přílišné blízkosti elektráren u domů, hluku, negativního vlivu na krajinu i velikosti elektráren.

„Ráda bych ocenila, že občané aktivně vyjádřili svou vůli, ovšem zároveň ale považuji za znepokojivé, jakou roli v jejich rozhodování sehrála série nepřesností, ale i naprostých mýtů, která v posledních týdnech opanovala mediální prostor i diskusi v obci," uvedla k výsledku referenda jednatelka společnosti W.E.B Větrná energie Michaela Lužová.

Projekt podle ní ale referendem nekončí. „Sedm z plánovaných devíti větrníků stojí na území dalších dvou obcí, se kterými budeme nadále intenzivně spolupracovat. Zakládáme si na tom, že jsme dobrým sousedem, který otevřeně komunikuje a za vybudování elektráren vždy nabízí férové odměny či bonusy. Projekt bude nadále postupovat podle všech dohod i požadavků státu a se vší ohleduplností vůči místním obyvatelům," dodala Lužová.

Společnost W.E.B Větrná energie se svým projektem větrného parku tři obce z Frýdlantska oslovila v roce 2019. Tehdy v anketách obyvatelé všech tří obcí její záměr podpořili, pro stavbu větrného parku se vyslovily více než dvě třetiny hlasujících.

Hodnocení článku je 40 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Drbny

Štítky ČR, referendum, energie, stavby, ekologie, Horní Řasnice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Horní Řasnici v referendu odmítli větrné elektrárny, projekt tím ale nekončí  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.