Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Liberečtí chemici učili školáky, jak se chovat v nečekané situaci

Ošetření zlomenin, zástava krvácení, zásady chování při úniku nebezpečných látek, individuální prostředky ochrany, to všechno si děti z Liberecka mohly vyzkoušet díky projektu POKOS. Na školách je to učí vojáci z 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany a zástupci odboru komunikace Ministerstva obrany ČR. V uplynulém týdnu vyrazili za dětmi ze Základní školy v Jablonném v Podještědí a ze Základní školy Pátova v České Lípě.

„Armáda České republiky chrání naši vlast a naše společné hodnoty už 30 let. Vzhledem k tomu jsme se rozhodli program POKOS zaměřit na toto významné výročí,“ uvedla Daniela Hölzelová z odboru komunikace Ministerstva obrany ČR. „Za tu dobu jsme se stali členy významných mezinárodních organizací a zúčastnili se mnoha zahraničních operací. Armáda se také stala plně profesionální a svým nasazením pomáhala při přírodních katastrofách.  A o tom všem jsme si s dětmi na přednáškách povídali,“ vysvětlila Hölzelová.     

Žáci si pro vojáky také připravili překvapení. „K narozeninám jsme od dětí dostali nespočet obrázků s poděkováním a se vzkazy obdivu, úcty a pocitu bezpečí,“ popsal Jiří Omaník z 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany (31. prchbo). Děti mohly nahlédnout do armádního světa a naučit se, jak se co nejlépe zachovat v krizové situaci. Kromě toho si mohly prohlédnout vojenskou techniku, vyzkoušet si ochrannou masku a protichemický oblek.

A v čem spočívá práce libereckých chemiků? Především v radiačním a chemickém průzkumu, v laboratorní analýze a odběru vzorků a v dekontaminaci. V případě, že dojde k nějaké havárii, vojáci nejprve zjistí prostřednictvím radiačního a chemického průzkumu, co konkrétně se. Pomocí laboratorní analýzy a odběru vzorků zjistí, jak velká plocha je zasažena a čím je prostor kontaminovaný. „Pouze v rámci našeho pluku je specializovaný SIBCRA team, který má na starosti odběr vzorků tak, aby nedošlo k jejich znehodnocení,“ dodala Lenka Petráňová z 31. prchbo. V neposlední řadě chemici řeší samotnou dekontaminaci, kde se starají o to, aby dali do původního stavu materiál a zabránili dalšímu šíření látky.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Ministerstvo obrany ČR

Štítky armáda, děti, školy, Liberecký kraj, chemici

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Ruprecht

Moc bych téma IPCHO nepokoušel :-D

Neděle, 22. ledna 2023, 18:31Odpovědět

Liberečtí chemici učili školáky, jak se chovat v nečekané situaci  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.