Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Soud trápí nedostatek přísedících, stát se jím může každý bezúhonný člověk

Soudy napříč republikou tíží nedostatek přísedících a nejinak je tomu i v Liberci. Liberecká pobočka Krajského soudu v Ústí nad Labem proto hledá zájemce o tuto práci.

Přísedícím se může stát takřka kdokoli, tedy musí být bezúhonný a svéprávný. „Další podmínkou je, aby byli přihlášeni  k trvalému pobytu v okrese Česká Lípa, Liberec nebo Jablonec nad Nisou nebo tam pracovali,“ říká Jan Mikulička z tiskového oddělení krajského úřadu a dodává: „Přísedící, nebo též votanti podle toho, že disponují hlasovacím právem, jsou vedle jeho předsedy členy soudního senátu. Tím se odlišují od členů soudních porot. Může jít o odborně vzdělané soudce, v České republice se ale jako přísedící označují laici, kteří se tak podílí na rozhodovací činnosti soudů.“

Na to, abyste mohl vykonávat funkci přísedícího, nemusíte mít zvláštní vzdělání. Zvolen může být každý státní občan České republiky, jestliže jeho zkušenosti a morální vlastnosti dávají záruku, že svou funkci bude řádně zastávat, dosáhl věku nejméně 30 let a souhlasí s přidělením do funkce přísedícího konkrétního soudu. Není tedy potřeba magisterské vzdělání v oblasti práva a složení justiční zkoušky, což jsou další podmínky pro jmenování soudcem.

„Přísedící jsou do svých funkcí voleni, a to na období 4 let. Zájemci se mohou přihlásit na Krajském úřadu Libereckého kraje u JUDr. Jiřího Němce. E-mail je jiri.nemec@kraj-lbc.cz, telefon 485 226 463,“ dodal Mikulička.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tasmansky Czert

Až bude napravena letitá křivda, že náš Kraj nemá vlastní soud, ale spadá pod špinavý, líný a zkorumpovaný Aussig. Do tý doby.. těžko, Anežko..

Středa, 1. února 2023, 13:56Odpovědět

Soud trápí nedostatek přísedících, stát se jím může každý bezúhonný člověk  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.