Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Převod nemocnice v Jablonci na akciovku je opět ve hře. Odbory jsou proti, sbírají podpisy pod petici

Vedení jablonecké nemocnice chce transformovat organizaci z příspěvkové na akciovou společnost. Chce odprodat podíl ve výši 300 milionů korun Libereckému kraji, který by se stal minoritním akcionářem s podílem 20 % s tím, že by sumu za podílnictví nemocnice získala vklady ve výši 37,5 milionu ročně po dobu 8 let. Proti transformaci jsou Lékařský odborový klub - Svaz českých lékařů (LOK-SČL) a Odborový svaz zdravotnictví a sociální péče ČR. Obávají se totiž zhoršení podmínek zaměstnanců.

Ředitel jablonecké nemocnice Vít Němeček říká, že je nemocnice nyní sice stabilní, ale stabilita je velmi křehká. „Stoupá tlak na růst mezd, dále rostou ceny téměř všech vstupů, HDP stagnuje, proto relativně klesá tempo růstu úhrad péče od zdravotních pojišťoven, které neodpovídá inflaci a růstu mezd a skončily zajímavé úhrady péče o pacienty s Covid-19. Tyto skutečnosti již ovlivňují rozpočet nemocnice na rok 2023, provozní zisk je naplánován na 0,“ přibližuje Němeček a doplňuje: „Navíc je jablonecká nemocnice v nevýhodném postavení oproti ostatním páteřním nemocnicím regionu i celé České republice, protože většina z nich dostává od svých majitelů desítky milionů korun každý rok z jejich rozpočtů. To je v našem případě nereálné. Bohužel z výše uvedených důvodů neplatí teze „když to funguje, proč to měnit“.

Odbory se ale obávají zhoršení stability nemocnice, pokud by se stala akciovou společností. Míní, že dojde ke snížení platů jako v jiných akciových společnostech a následně odchodu části personálu jinam. „O transformaci se několikrát jednalo už v minulosti, ale nikdy k ní nedošlo. Nápad se zaměstnancům nelíbí, protože vidí, jak dopadly převody některých nemocnic na akciovou společnost. Změnila se struktura, přišly nižší mzdy,“ vyjmenovává předseda jabloneckého LOK-SČL Miroslav Adam. Kvůli nižším mzdám se obávají odboráři odlivu lékařů i sester za lepším, do privátu či do zahraničí.

Proto podepisují zaměstnanci nemocnice proti převodu petici, v níž vyjadřují nesouhlas s transformací. Běží od začátku ledna a měla skončit na jeho konci, avšak pro velký zájem se možnost podepisování prodloužila o další měsíc.

Vedení nemocnice argumentuje opakem. Vstup nového akcionáře by podle Němečka přinesl významný zdroj peněz z rozpočtu kraje, navíc by se zvýšila kontrola i zodpovědnost vedoucích orgánů a zvýšila se odolnost nemocnice proti jakékoliv formě její privatizace.

Téma transformace Nemocnice v Jablonci se rozvířilo v okamžiku, kdy město vydalo zprávu o tom, že se neznámí lidé vydávající se za členy hnutí ANO snaží pod záminkou podpisu petice oslovovat seniory a ti mají obavy. Na základě vyjádření jabloneckého hnutí ANO bylo vyjádření města zneužitím situace.

„Mrzí nás, že vedení města složené ze zástupců ODS, Pirátů, SLK a Společně pro Jablonec zneužívá aktivit zaměstnanecké odborové organizace nemocnice k politickému boji, a to navíc ve spojení se seniory. Jablonecká ODS s pomocí svých koaličních partnerů míří ke svému dlouhodobému cíli – převodu nemocnice, aniž by o tom vedení města oficiálně informovalo všechny zastupitele a jabloneckou veřejnost. Takový postup je pro nás nepřijatelný, a proto se do sběru podpisů pod petici oficiálně jako hnutí ANO zapojíme. Někteří z nás už zapojení jsou, ale pouze na základě vlastní občanské iniciativy,“ uvedl zastupitel David Mánek (ANO). Veřejnost se nyní k podpisu petice může připojit, a to na řadě místech v Jablonci nad Nisou.

Město Jablonec prostřednictvím mluvčí Jany Fričové však kontruje: „Prohlášení města ke sběru podpisů k údajné petici proti prodeji města jsme vydali proto, že jsme měli špatné zkušenosti s lidmi, kteří před Vánoci obcházeli domy v Jablonci nad Nisou a tvrdili, že mají zmocnění od magistrátu. Proto jsme na stížnost neteře vyděšené obyvatelky reagovali tak, jak jsme reagovali – varovali jsme zvláště seniorskou veřejnost před možnými praktikami tzv. „šmejdů“, jakmile se od celé věci krajská kancelář hnutí ANO distancovala.“ Současně se i vyjádřila k petice samotné: „Co se týká údajné petice, o té jsme se dozvěděli až z médií, dosud ji nikdo z vedení města neviděl, neznáme její obsah, a proto se nemůžeme k jejímu znění nijak vyjádřit.“

Jednání o možné transformaci nemocnice jsou teprve v počátcích. „První schůzka současné koalice na toto téma proběhla 9. ledna a byla teprve začátkem celé série, v rámci níž budeme budoucnost nemocnice diskutovat ze všech hledisek. Jednou z možností je i prodej menšinového podílu kraji, a to za velmi přísných podmínek: město by nadále drželo rozhodovací většinu a nebylo by možné, aby nemocnice vyplácela zisk a kraj svůj podíl prodal třetí osobě. Dokud nebude jasné, jakým směrem se vedení města bude ubírat, je nevhodné a nezodpovědné poskytovat neúplné informace. O žádné z variant není rozhodnuto, protože po jednom krátkém jednání nelze takto složitou věc vypálit od boku,“ uvedla k tématu náměstkyně primátora pro oblast humanitní Jana Hamplová (Starostové pro LK).

Ohodnoť článek

Foto Miroslav Gorčík

Štítky nemocnice, petice, Jablonec nad Nisou, Lékařský odborový klub, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jiří Volek

Jablonečtí nohsledi zákeřného uherského šmelináře a členové štvavé populistické sekty ANO opět ukázali svojí pravou tvář.

Čtvrtek, 2. února 2023, 06:55Odpovědět

Jiří Volek

N

Čtvrtek, 2. února 2023, 06:52Odpovědět

Převod nemocnice v Jablonci na akciovku je opět ve hře. Odbory jsou proti, sbírají podpisy pod petici  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.