Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Jablonecká městská policie žádá o dotaci na posílení kamerového systému i preventisty

Dvě kamery do Janovské ulice, které se zaměří na projíždějící auta a mobilní kameru na vůz strážníků, chce pořídit Městská policie v Jablonci nad Nisou. Jejich nákup přijde na zhruba 711 tisíc korun, kdy přes 534 tisíc by ráda policie pokryla z dotace.

Kamery v Janovské ulici budou schopné číst registrační značky vozidel a data předávat do centrální databáze automatické kontroly vozidel. Třetí z kamer je mobilní s provozem na síti LTE. Je určená pro vozidlo městské policie a bude integrovaná do ovládací platformy městského kamerového dohlížecího systému, jímž je Jablonec pokrytý od roku 2000.  

„Původní analogový systém se průběžně obnovoval, základ toho digitálního s přispěním dotace ROP pořídila městská policie v roce 2009. Nyní má celkem 38 kamerových bodů, na nichž je 48 kamer. Kromě toho má městská policie k dispozici dvě mobilní kamery pořízené v roce 2021 také s pomocí dotace,“ popisuje aktuální stav Tomáš Svačina, manažer prevence kriminality jabloneckých strážníků.

S výměnou zastaralých prvků, kterou doporučil auditor, se na náklady města začalo v roce 2020. Hotové jsou tři etapy za celkem 3 miliony korun. „Páchání trestné a přestupkové činnosti je proměnlivé a kamerový systém natolik rozsáhlý, že je třeba mít nástroj pro efektivní obsluhu, využití a vyhodnocování záznamů. V roce 2022 byl proto software doplněný modulem videomanagementu, který umožňuje online video analýzy, a to i ze záznamu,“ podotkl preventista.

Mobilní kamera do vozu policistů, bude vybavena i zdrojovou a záložní napájecí jednotkou i LTE modemem s externí anténou. „Systém shromažďuje data o projíždějících vozidlech, což pomáhá Policii ČR při vyhledávání těch odcizených a doplňuje systém v rámci celého Krajského ředitelství Policie ČR Libereckého kraje. Díky přehledové kameře bude možné identifikovat konkrétní vozidlo nejen podle RZ, ale i podle typu a barvy,“ popsal Svačina. Mobilní kamera ve služebním vozidle bude navíc součástí pilotního projektu v rámci České republiky, záznam z ní bude přímo integrován do systému městského kamerového systému a umožní operačnímu středisku sledovat dění kolem vozidla v reálném čase. Služební vůz tak bude možné využít jako další mobilní kamerový bod například při mimořádných událostech.

Posílí i počty preventistů v ulicích

Další dotaci chce jablonecká Městská policie získat na zvýšení počtu preventistů v ulicích města, které využívá od roku 2015.

„V roce 2022 projekt podpořily finanční prostředky z dotací ministerstva vnitra dva asistenty. Nyní má město k dispozici celkem tři asistenty prevence kriminality a jejich finanční krytí je v rozpočtu městské policie zajištěné na rok 2023 i bez přiznané dotace,“ uvedl primátor Jablonce Miloš Vele (ODS) s tím, že v případě schválené dotace vrátí městská policie rozpočtovanou částku do rezervy města. Odhad celkových nákladů je 1,1 milionu korun, z čehož dotace by měla činit 864 tisíc korun. Podle primátora se působení asistentů ve městě osvědčilo.

Asistenti prevence kriminality pravidelně pracují s obyvateli vytipovaných lokalit. „Asistenti pracují hlavně v problémových lokalitách, jako jsou Tyršovy sady, autobusové nádraží, OD Central, okolí ulic Revoluční, Dlouhá a centrum města, které denně kontrolují a komunikují s problémovými osobami,“ dodal Svačina.

Další projekt asistenta prevence je směrován do programu reagujícího na dopady uprchlické vlny související s invazí Ruské federace na Ukrajinu. Jeho účelem je zajistit financování dvou asistentů, jejichž úkolem bude pravidelná pomoc s integrací ukrajinských uprchlíků. Odhad nákladů na projekt je 500 tisíc korun, které poskytovatel dotace ministerstvo vnitra hradí v plné výši.

Ohodnoť článek

Foto Město Jablonec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonecká městská policie žádá o dotaci na posílení kamerového systému i preventisty  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.