Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Prasečí mor potvrdila laboratoř u dalšího uhynulého prasete na Frýdlantsku

Prasečí mor potvrdila laboratoř u dalšího uhynulého divokého prasete na Frýdlantsku, jde o čtvrtý případ v tomto regionu. Žádné další opatření se ale přijímat nemusí, protože bylo nalezeno v uzavřeném pásmu, řekl ředitel Státní veterinární správy pro Liberecký kraj Roman Šebesta.

Mršina byla nalezena v katastru Horní Řasnice nedaleko Frýdlantu, které je v tomto vymezeném pásmu. To zahrnuje bezmála 200 kilometrů čtverečních. V této oblasti mohou lovit jen předem proškolení lovci, navíc každý ulovený kus musí být vyšetřen na africký mor a bezpečně uskladněn až do doby obdržení výsledku vyšetření. Nadále až na odůvodněné výjimky navíc platí v této oblasti zákaz venkovního chovu prasat a omezené jsou i přesuny prasat a vepřových produktů mimo toto území.

Pásmo vymezili veterináři po nálezu uhynulého divočáka u Jindřichovic pod Smrkem, který byl loni 1. prosince pozitivně testován na africký mor prasat. Další dvě uhynulá prasata byla nalezená letos 2. ledna v blízkosti Nového Města pod Smrkem, jedno v katastrálním území Ludvíkov a druhé u Lázní Libverda.

Africký mor prasat je akutní onemocnění podobné klasickému moru prasat, jeho příznaky a průběh jsou však rychlejší. Nakažená zvířata téměř ve všech případech hynou. Proti nákaze není lék, nakažená zvířata se tak musí utratit. Největším zdrojem nákazy jsou uhynulé kusy divokých prasat. Podle odborníků je virus afrického moru prasat velice odolný, a to i vůči nízkým teplotám, například v mraženém mase může přežívat i několik let. Pro člověka ani psa nákaza nebezpečná není, mohou být ale přenašečem nákazy.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto archiv Drbny

Štítky ČR, příroda, zdraví, lesy, myslivost, Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Prasečí mor potvrdila laboratoř u dalšího uhynulého prasete na Frýdlantsku  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.