Počasí dnes18 °C, zítra14 °C
Neděle 5. května 2024  |  Svátek má Klaudie
Bez reklam

Jablonec počítá letos s příjmy 1,236 mld. Kč, výdaje budou o 300 milionů vyšší

Jablonec nad Nisou počítá letos s příjmy 1,236 miliardy korun, výdaje budou ještě zhruba o 300 milionů korun vyšší. Schodek pokryje město zůstatkem na svých účtech a ve fondech města, počítá ale také se zapojením 11,5 milionu korun z kontokorentního úvěru. Na čvrtečním jednání jabloneckého zastupitelstva to řekl primátor Miloš Vele (ODS), který návrh do zastupitelstva předkládal.

Kromě jiného si město ponechalo v rezervě rekordních 103 milionů korun, loni měl Jablonec v rezervě 46 milionů korun. Vedle běžné provozní rezervy 20 milionů korun je v rezervě stejně jako v minulých letech 30 milionů na opravy. Nově je podle primátora v rezervě připraveno 31 milionů na případné zvýšené náklady na energie a také 13 milionů jako rezerva na inflaci. „Máme uzavřenou řadu smluv, které mají valorizační doložku a potřebujeme na to být připraveni," doplnil Miloš Vele.

Právě vysokou rezervu kritizoval na jednání bývalý ekonomický náměstek a dnes zastupitel opozičního hnutí ANO Milan Kouřil. Navrhoval snížit rezervu zhruba o 50 milionů korun a peníze použít na připravené investiční projekty. Jeho návrh ale v zastupitelstvu nenašel dostatečnou podporu. Zastupitelé tak rozpočet schválili v původní podobě, stejně jako loni hlasovali také pro přijetí kontokorentního úvěru až do výše 70 milionů korun.

V rozpočtu letos Jablonec počítá s investičními akcemi za více než 312 milionů korun, loni byly v plánu investice ještě vyšší - 418 milionů korun. Některé akce se ale neuskutečnily, část se přesunula do letošního roku, loni se tak nakonec proinvestovalo 313 milionů korun. K největším akcím patří letos oprava části opěrné zdi s kamenným obkladem pod Horním náměstím v ulici Pod Baštou za bezmála 23 milionů korun. Pokračovat bude rekonstrukce hřiště Základní školy Arbesova nebo revitalizace sídliště Šumava.

Loňský rozpočet druhého největšího města v Libereckém kraji byl nižší, radnice počítala s příjmy 1,091 miliardy korun, výdaje měly být o 320 milionů korun vyšší.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto archiv Drbny

Štítky ČR, správa, hospodářství, rozpočet, Jablonec nad Nisou, 2023

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec počítá letos s příjmy 1,236 mld. Kč, výdaje budou o 300 milionů vyšší  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.