Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

O programy BESIPu je obrovský zájem. Kraj je letos podpoří téměř čtyřmi miliony

PR článek

O preventivní programy v oblasti bezpečnosti silničního provozu BESIP je velký zájem. Zejména mezi mateřskými a základními školami a v poslední době se ve velké přidávají i školy střední. Preventivní programy, které se zaměřují na výuku dětí a mladých lidí v silničním provozu podporuje i Liberecký kraj. Letos ze svého rozpočtu dá na prevenci tři a půl milionu korun.

„Přes všechna opatření stále často umírají na silnicích nevinní lidé. Dopravní výchovu proto Liberecký kraj dlouhodobě systematicky podporuje. Za uplynulých šest let jsme na činnost v rámci BESIPu přispěli více než dvaceti miliony korun,“ prohlásil Jan Sviták, statutární náměstek hejtmana pro resort dopravy.

Peníze jsou využity několika směry. Na náklady na zajištění koordinátora BESIPu, které na letošek činí 462 tisíc korun. Druhou je podpora dopravní výchovy na dětských dopravních hřištích. Třetí oblastí je doprava žáků 4. tříd základních škol na výuku dopravní výchovy na dětských dopravních hřištích na základě smluv uzavřených na dobu neurčitou s dopravci.

 „Předpokládané náklady na dotace na podporu dopravní výchovy na rok 2023 činí 420 tisíc korun. Jde o dotace ve výš deset tisíc korun, které přísluší provozovatelům dopravních hřišť v případě, že počet žáků, kteří se zúčastní zkoušky na průkaz cyklisty, nepřesáhne 100. Pokud je počet žáků u zkoušky vyšší než 100, obdrží provozovatel k oněm deseti tisícům ještě dotaci ve výši sto korun za každého dalšího žáka, který se zkoušky zúčastní,“ vysvětlil Sviták. Z peněz je placena i doprava žáků 4. tříd základních škol na výuku dopravní výchovy na dětských dopravních hřištích na základě smluv uzavřených na dobu neurčitou s dopravci. „Díky tomu, že kraj dopravu dětí na dopravní hřiště zajišťuje, je jejich účast na výuce dopravní výchovy dlouhodobě přes 90 procent. Například v roce 2003 se jich účastnilo pouze 55 procent,“ dodal Sviták. Očekává se, že náklady na dopravu žáků 4. tříd letos vyjdou na 650 tisíc korun.

Rozpočtem krytých, leč nevázaných smlouvami je dalších několik oblastí činnosti BESIPu. Podpora oblastních, okresních kol dopravní soutěže mladých cyklistů, příprava krajského kola bude sát 60 tisíc korun. Náklady na podporu ostatní dopravní výchovy, například dnů s dopravní výchovou v mateřských a základních školách či seminářů pro středoškoláky by měly činit 681 tisíc korun.

„Zájem o kurzy ve školách a školkách je velký, poptávka naše možnosti převyšuje. Snažíme se, aby se děti zapojovaly aktivně a dopravní výchovu prostřednictvím pracovních listů zapojujeme do různých předmětů, od matematiky, přes fyziku, občanskou výchovu a další. Pak děti testujeme, co se naučili a tento způsob prevence se nám velmi osvědčuje,“ říká Jan Polák z BESIPu, který společně s kolegy připravuje mimo jiné projekt Markétina dopravní výchova. Tým silniční bezpečnosti, který připravuje nejen tyto programy pro děti, ale akci pro veřejnosti, si také pravidelně dělá průzkum mezi malými posluchači i učiteli a ukazuje se, že preventivní programy fungují.

Z krajského příspěvky na prevence se pak hradí také kurzy pro mladé a začínající řidiče, pro motocyklisty a semináře pro učitele autoškol, ve výši 568.700 korun Odborné konzultace, přípravy podkladů pro tiskové zprávy a infografiky se oceňují na 280 tisíc korun. Dalšími položkami jsou expozice a prezentace dopravní bezpečnosti na veřejných akcích včetně nákupu reflexních materiálů, tisk informačních materiálů a výroba her pro dopravní výchovu. Předpokládané náklady na zajištění prezentace dopravní bezpečnosti pro veřejnost činí 550 tisíc korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Tým silniční bezpečnosti

Štítky bezpečnost, doprava, BESIP, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

O programy BESIPu je obrovský zájem. Kraj je letos podpoří téměř čtyřmi miliony  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.