Počasí dnes21 °C, zítra21 °C
Úterý 14. května 2024  |  Svátek má Bonifác
Bez reklam

Jablonec investuje do úsporného osvětlení, plánuje fotovoltaické elektrárny

Jablonec nad Nisou investuje i letos do modernizace veřejného osvětlení, v rozpočtu je připraveno přes 9,2 milionu korun na výměnu 880 pouličních lamp za úsporná LED svítidla. Dalších zhruba pět milionů půjde do postupné obměny osvětlení v budovách základních a mateřských škol za úspornější. V plánu jsou také fotovoltaické elektrárny.

Na modernizaci veřejného osvětlení pracují ve druhém největším městě v Libereckém kraji od roku 2019. Město převzalo osvětlení do svého majetku, aby na modernizaci mohlo žádat dotace. „Původní projektová dokumentace byla rozpracovaná na deset let, podařilo se ji však přepracovat a zkrátit tak dobu realizace do roku 2025, a možná to bude ještě rychlejší," řekl náměstek primátora Petr Roubíček (ODS). Už loni se technickým službám podařilo vyměnit za úspornější bezmála 700 svítidel, další lampy prošly obnovou v rámci oprav komunikací, nové lampy jsou v ulicích V Aleji, U Přehrady nebo Riegrově.

Jablonec osvětluje 6400 sloupů veřejného osvětlení, v provozu jsou 4100 hodin ročně se spotřebou zhruba 2500 MWh. Modernizaci osvětlení připravovalo město nejen kvůli úspoře elektřiny, některé lampy jsou starší 50 let, jsou za hranicí životnosti a mohou být i nebezpečné. Na letošní výměnu získal magistrát podle Roubíčka osm milionů korun z evropských fondů, společnost ELTRASTAV by měla vyměnit 883 svítidel a radnice by díky tomu měla ušetřit zhruba 275 MWh ročně.

Díky modernizaci by mělo podle Roubíčka město postupně snížit spotřebu elektřiny při osvětlení veřejného prostoru zhruba o 70 procent. Radnice současně ve spolupráci s městskou společností Jablonecká energetická připravuje projekt komunitní fotovoltaické elektrárny. Solární panely o celkovém instalovaném výkonu 4,5 MW by podle primátorova náměstka měly pokrýt střechy zhruba 90 městských budov a objektů Jablonecké energetické, dalších 1,1 MW by mohlo být na městské nemocnici.

„První elektrárnu o instalovaném výkonu jedné megawatty bychom chtěli mít už letos, v budoucnu bychom ve městě mohli ročně vyrobit tolik energie, že by po modernizaci pokryla spotřebu veřejného osvětlení. Primárně ale počítáme s tím, že bychom vyrobenou energii používali k ohřevu vody," řekl Roubíček. Město chce na budování elektráren využít dotace, celý projekt je ale podle něj vázán na změnu legislativy, která zatím rozvoj komunitní energetiky komplikuje.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky ČR, energie, správa, Jablonec nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jablonec investuje do úsporného osvětlení, plánuje fotovoltaické elektrárny  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.