Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Oblíbené Drábské světničky zůstanou uzavřeny pro turisty i v letošním roce

Zřícenina skalního pískovcového hradu Drábské světničky v Českém ráji zůstává pro veřejnost uzavřena i v letošním roce. Začalo se s projektem na jejich záchranu a jen tak se návštěvníkům neotevřou, podle odhadů ale nejpozději v roce 2025.

Národní kulturní památku soustavně poškozovali vandalové novodobými petroglyfy v podobě obrazců a nápisů. Vzhledem k turistické oblibě místa navíc vznikly na pískovcových cestách hluboké prohlubně. Část památky se tak dostala do kritického stavu.

Správce památky, Lesy ČR, po jednání s archeology, kteří označili stav hradu za velmi vážný, se rozhodl pro záchranný projekt, který by měl dalšímu poškozování památky zabránit. „Hrad nyní digitálně mapujeme a řešíme majetkoprávní záležitosti. Poté necháme vypracovat projektovou dokumentaci a zahájíme práce. S otevřením areálu počítáme nejpozději v roce 2025,“ řekl při začátku záchranných prací Jaroslav Čacký, správce Lesní správy Ještěd z Lesů ČR.

Průchod areálem kolem Drábských světniček, po značené turistické stezce a prohlídka okolí památky, je zatím bez omezení. Přirozené skalní vyhlídky navazující na areál hradu propojuje červeně značená turistická stezka.

Drábské světničky byly součástí opevněného hradiště, které zde vybudovali lidé osídlující oblast už ve 12. století. Do skla tady vytesali až třicet světniček do sedmi skalních bloků. Nad nimi pak stavěly dřevěná stavení, které dodnes připomínají prohlubně ve skalách.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto drabske-svetnicky.cz

Štítky skalní památka, uzavřeno, Český ráj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Oblíbené Drábské světničky zůstanou uzavřeny pro turisty i v letošním roce  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.