Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

Cena jízdného v MHD v Liberci nejspíš od příštího roku stoupne

Liberec nejspíš od příštího roku kvůli rostoucím nákladům zvýší ceny jízdného v MHD. Dražší budou jak jednorázové jízdenky, tak i předplatné kupony. Radní města zatím schválili záměr.

Jako základní bude nově nastavena elektronická jízdenka, řekl áměstek primátora Jiří Šolc (ANO). „To cenové nařízení má svůj úřednický život, protože se musí projednat v rámci IDOLu jako integrované dopravy v rámci Libereckého kraje. Takže teď jsme schválili návrh dopravního podniku ve formě záměru, takže na tom je politická shoda. Teď se rozjedou úřednická kolečka a vlastně celé se to završí vydáním cenového nařízení," řekl Šolc.

Nyní základní papírová i elektronická jízdenka pro dospělého stojí 24 korun, v návrhu předloženém dopravním podnikem radě města se počítá s tím, že elektronická bude stát 28 Kč a papírová 34 korun. „Po letech, kdy jsme to elektronické jízdné pouze zvýhodňovali, tak dneska to elektronické jízdné nastavujeme jako základní, takže naopak papírové jízdné znevýhodňujeme," uvedl náměstek.

U předplatných kuponů je navržené zdražení nastaveno tak, aby lidi motivovalo ke koupi dlouhodobějších kuponů. Zatímco sedmidenní zdraží o více než 40 procent, roční o devět procent. „Nejdelší časová jízdenka je skutečně extrémně levná. Tam to vychází něco málo přes deset korun na jeden den. A vzhledem k tomu, že naše koalice se zavázala podporovat městskou hromadnou dopravu a že je ta doprava levná a komfortní a rychlá a bezpečná, tak se nám zdá nejlepší, aby lidé si kupovali co nejdelší kupony a dalo se s tím nějak počítat," řekl Šolc. Roční jízdenka pro dospělého nyní stojí 3650 korun, od ledna by její cena měla stoupnout na 3990 korun. Za sedmidenní nyní cestující platí 175 korun, nově by to mělo být 250 korun.

Od příštího roku by v Liberci také měla stoupnout základní sazba pokuty za jízdu bez platné jízdenky ze 600 na 1500 korun. Novinkou by měla být možnost snížit výši pokuty na 700 korun v případě, že si "černý pasažér" zakoupí minimálně čtvrtletní jízdenku. „Protože nechceme jenom trestat, ale chceme lidi motivovat, aby to MHD využívali," dodal náměstek.

Hodnocení článku je 48 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto DPMLJ

Štítky ČR, MHD, správa, peníze, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin M

Je to radost jezdit mhd. Busy 12 a 25 pres Saldak a zavrenou Sokolskou ob stanoveny cas. V busech neni mozno koupit jizdenku na byvalou "penezenku". Je nutne mit pripravene papirove jizdenky. A kdyz si proctete ty cancy od nove karty, tak mozna v 2025 se bude dat koupit jizdenka na platebni kartu v buse. Jedna parta vyhodila druhou a strka nefunkcni system do MHD.

Úterý, 3. října 2023, 10:04Odpovědět

Tomáš Toufar

Jen mi vrtá hlavou, pro by mělo být v Liberci jízdné vyšší jak v Brně?

Pondělí, 2. října 2023, 20:21Odpovědět

Vraťte Šolci ty miliony za Centrum Buriana a jděte do prdele i s IDOlem. Tu sra*ku zavedenou od září by vám nejradši Liberečáci omlátili o držku, hlavně ti, co cestují vlakem.

Pátek, 29. září 2023, 22:28Odpovědět

Cena jízdného v MHD v Liberci nejspíš od příštího roku stoupne  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.