Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Začne rozsáhlá rekonstrukce Liďáků. Zavřené budou víc než rok a půl

Velkou proměnou projde kulturní centrum Lidové sady v Liberci. Ještě do konce roku si tady mohou lidé užívat pestrý program, posléze se Liďáky na více než rok a půl uzavřou. Generální oprava vnitřních prostor a přístavby přinese nejen modernizaci interiéru, ale i zlepšení například zvukových parametrů nebo lepší zázemí pro zdejší hudební školu.

Projekt generální rekonstrukce vyjde na 274.901.015 korun, což je kvůli doplnění požadavků památkářů, požárníků či zvýšeným nárokům na elektrickou energii, oproti původnímu rozpočtu v projektové dokumentaci o zhruba 91 milionů víc.

Kraj se původně zavázal ke spolufinancování ve výši 78,8 milionu korun. S přihlédnutím k aktuálnímu vývoji situace navýší tuto částku na 153,9 milionu. Z Národního plánu obnovy získal projekt dotaci ve výši 121 milion korun. „Jsme rádi, že se nám podařilo získat takto vysokou dotaci. V České republice vznikne s podporou z Národního plánu obnovy několik desítek různě zaměřených kulturně kreativních center, jejichž výběr prošel tříkolovým řízením. To, že jsme uspěli s hudebním centrem Lidové sady, považuji za úspěch. Ze stejného programu, a se spolufinancováním města, vznikne ještě v Liberci centrum Linserka,“ poznamenala náměstkyně hejtmana pro kulturu Květa Vinklátová (Starostové pro LK).

Rekonstrukce se dotkne především malého a velkého sálu Lidových sadů, ale i Experimentálního studia, vstupních prostor a předsálí, ale i salónků nebo kanceláří a učeben. Mimo jiné se velmi promění část budovy do zahrady, kde úplně zmizí později dodělaná přístavba a nahradí ji prosklená.

Léta, už od roku 1996, tady probíhá hudební výchova jako v hudební škole a přichází sem desítky dětí, zkouší tady i různá hudební uskupení. Chybí pro ně vhodné prostory a kapacity jsou zcela naplněné, rekonstrukce toto změní. Získají nejen prostory pro výuku, ale i koncerty, vznikne i menší nahrávací studio. Vše bude k využití i pro další zájemce,“ vyjmenovává David Nejedlo, ředitel Zoo Liberec, pod kterou Lidové sady patří.  

Právě proto, že jsou Lidové sady místem, kde se často konají hudební produkce, divadelní představení, plesy i řada dalších kulturních událostí, dočkají se spolu s renovací vylepšení akustických parametrů. Tomu mimo jiné napomůže i třeba přestavba hlavního sálu, kde vznikne výsuvné hlediště. „Dosavadní kapacita míst k sezení je 380 míst, nově to bude 330 míst k sezení, a ještě vznikne prostor před pódiem třeba k tanci. Museli jsme se uzpůsobit požadavkům hasičů na únikovou cest,“ přiblížil vedoucí programu Michal Kadlec.

Audiosystém, kterým bude velký sál vybaven, nově pokryje i galerii, a tak budou moci lidé sledovat produkci i ve vyšších patrech.

Nejvíc se změní malý sál, který je určen pro 300 – 400 lidí tak zvaně na stojáka. Vznikne moderní prostor vhodný pro koncerty i přednášky nebo jiné produkce, ke kterému přibude důstojný back stage, zmizí sloupy, které zde poněkud ruší a proměněna bude i dispozice baru, aby byl pro návštěvníky přístupnější.

Experimentální studio získá konečně výkonnou klimatizaci a stane se klubem a menším kinem zároveň, ovšem například zdejší dřevěný typický strop zůstane zachován.

Velkým přínosem rekonstrukce je i plánované vybudování výtahu, který umožní pohyb lidem s omezením až do nejvyšších pater Lidových sadů, což dosud není možné. Vstupenky si už nebudou lidé kupovat na recepci jako nyní, ale vznikne u vstupu jejich prodejna.

Nejmarkantnější je proměna části do zahrady, kdy na žádost památkářů bude zcela odbouraná nepůvodní přístavba a nahradí ji skleněná část. Nový prosklený sál bude mít stínění, aby se v létě nepřehříval, a navíc bude zabezpečen, aby do něj nenaráželi ptáci. Prostor pak bude umožňovat i přístup do zahrady. Projekt zahrnuje také rekonstrukci terasy, což přinese možnost jejího mnohem většího využití pro letní produkci.

Součástí rekonstrukce bude i kompletní obnova elektrických rozvodů, kanalizace, odpadů, musí být postavena nová kotelna a výkonnější trafostanice. V září 2025 by tak v Liberci mělo být otevřeno jediné centrum takových parametrů a možností v regionu.

Strach z toho, že by jej programově nenaplili, provozovatelé nemají. „Už nyní pořádáme 30 – 70 akcí měsíčně, například v listopadu je jich sedmdesát a ani se všechny nevešly na plakát,“ podotkl Kadlec a dodal, že program skončí na konci roku 2023, avšak ještě 18. ledna 2024 se odehraje symbolický rozlučkový koncert a vystoupí Bratři Ebeni. V době rekonstrukce budou Lidové sady uzavřené. Ovšem přes léto má zoo v plánu pořádat menší kulturní akce v prostorách dětského koutku, kde postaví altán.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky rekonstrukce, Lidové sady, hudební centrum, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Žádná Linserka dole nevznikne, ani terasy, ani jiné Janďourkovy pí*oviny. Dokud Šolc nevrátí do kasy a EU peníze za zavřené Centrum Buriana, které si radnice zodpoví mezinárodní ostudou, tak si dole ani neškrtnete, pakáži radniční.

Pátek, 1. prosince 2023, 18:55Odpovědět

Jan Strapina

To zas bude v Dozimetrických álejích korupčně nablito,co dodat!!!!!!!!

Středa, 29. listopadu 2023, 15:21Odpovědět

Začne rozsáhlá rekonstrukce Liďáků. Zavřené budou víc než rok a půl  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.