Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Kraj hledá firmu, která vyprojektuje a postaví nový pavilon Šaldova gymnázia

Liberecký kraj hledá firmu, která vyprojektuje a postaví nový pavilon libereckého Gymnázia F. X. Šaldy. Zahájení nadlimitního otevřeného řízení veřejné zakázky k výstavbě pavilonu učeben posvětili liberečtí krajští radní. O kus se tak opět přiblížilo zahájení výstavby nové části gymnázia, která má být dokončena před začátkem školního roku 2025/2026.

Součástí zakázky je kromě výstavby nového pavilonu také demolice, výstavba propojovacího krčku s původní budovou gymnázia, komunikací a zpevněných ploch, dále přeložek inženýrských sítí, terénní úpravy, drobná architektura a úprava hřiště. Nový pavilon má být nenáročný, energeticky úsporný s jižní prosklenou stěnou, aby bylo možné využití dobrého oslunění. Součástí má být i tepelné čerpadlo, zelená střecha a fotovoltaické panely.

Díky novému pavilonu bude možné otevřít v každém ročníku čtyřletého gymnázia o třídu navíc. V současné době panuje zvýšená poptávka po všeobecném vzdělávání a současné kapacity škol, zejména v Liberci, nyní nedostačují. Tento projekt pomůže převis poptávky zmírnit,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro LK).

Při výstavbě hodlá kraj uplatnit dodavatelský režim design & build neboli vyprojektuj a postav, který se v minulost osvědčil třeba při dopravních stavbách. „Dodavatelský systém design & build nám pomohl ušetřit nemalé finanční částky,“ vysvětlil Zbyněk Miklík (Piráti), náměstek hejtmana pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky. „V praxi to znamená, že stavební firma bude pružně a rychle reagovat na případné změny zadávacích požadavků.“

Náklady na celý projekt se odhadují na více než 312 milionů korun, kdy část peněz hodlá kraj čerpat z Modernizačního fondu na podporu energetické účinnosti ve veřejných budovách a infrastruktuře. Předpokládaná výše spolufinancování ze strany kraje činí takřka 203 milionů korun. „Zahrnuje spolufinancování způsobilých výdajů ve výši 188.44.710 korun a nezpůsobilé výdaje na úpravu hřiště, drobnou architekturu a náhradní výsadbu ve výši 14.520.000 korun,“ řekl Jiří Ulvr (Starostové pro LK), krajský radní pro resort hospodářského a regionálního rozvoje a evropských projektů.

Budova má mít tři podlaží. V přízemí budou šatny, kmenové učebny, sklad a posilovna se sportovními šatnami a sprchami, doplněná hygienickým zázemím. V prvním podlaží je podle návrhu přes prosklenou příčku zajištěn bezbariérový vstup, dále jsou zde učebny, kabinety a knihovna, podobná dispozice je navržena i pro druhé patro. Ve východní části je navržen prostor pro výtvarnou výchovu. Ve třetím patře jsou navrženy místnosti pro výuku a zejména technologická část budovy.

Hodnocení článku je 60 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky gymnázium, nový pavilon. F. X. Šaldy, Liberec

Kraj hledá firmu, která vyprojektuje a postaví nový pavilon Šaldova gymnázia  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.