Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Z centra Liberce kvůli kompletní opravě dočasně zmizela plastika Věčná něha

Z dolního centra Liberce kvůli kompletní opravě dočasně zmizela plastika Věčná něha, která připomíná kytovce vyplaveného na pobřeží. Zpět do Jánské ulici se po opravě vrátí za několik měsíců, na jaře.

Dvoumetrové umělecké dílo, které je zároveň funkční lavičkou s třemi tramvajovými sedačkami, vytvořil v roce 2007 sochař Lukáš Rittstein. Socha z jachtařského laminátu má znázorňovat zlatého kytovce, který se drží horizontálního umělého kmene. Renovaci už tato plastika nutně potřebovala, poškozená byla nejen v důsledku působení povětrnostních vlivů, ale poničili ji i vandalové.

Oprava zahrnuje zbroušení celého povrchu na základový laminát, vyrovnání prasklin a škrábanců, nový nástřik polyesterovým tmelem, opětovné vyrovnání a zbroušení, nástřik plničem včetně zbroušení, nástřiky perleťovou bází a krycího čirého laku," dodala mluvčí liberecké radnice Jana Kodymová. Liberec za opravu plastiky zaplatí přes 150.000 korun.

Věčnou něhu poničili vandalové. Na opravu už čeká několik měsíců

Umělecké dílo, neobvyklá lavička připomínající zlatý valoun, s názvem Věčná něha, se stala terčem vandalů. Plastika na rozcestí ulic Jánská a 1. máje je obehnaná páskou a už na první pohled je patrné, že je notně poničená. Její obnova ještě...

Věčná něha je jen jednou z řady netradičních uměleckých děl ve stotisícovém městě. Mezi nejznámější patří zbloudilý Marťan Jaroslava Róny na vrcholu Ještědu nebo Zastávka od Davida Černého, které se lidově říká snídaně či hostina obrů. Jde o netypickou autobusovou zastávku nedaleko radnice, která má lidem připomínat minulost města. Tvoří ji německá nádoba na pivo, skácený židovský svícen, česká váza, liberecké párky a masožravá rostlina z místní vyhlášené botanické zahrady. Oblíbené, zejména mezi dětmi, je sousoší Kočky liberecké výtvarnice Martiny Niubo na prostranství před obchodním centrem Plaza. Nepřehlédnutelná je také Koule Milana Housera, která zdobí prostor u hotelu Zlatý lev.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Blanka Freiwilligová

Štítky ČR, správa, výtvarné, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z centra Liberce kvůli kompletní opravě dočasně zmizela plastika Věčná něha  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.