Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Primátor Zámečník: Liberec už dávno není nejzadluženějším městem

V letošním roce bude město Liberec investovat nejvíc peněz za poslední roky. Díky snižování dluhu z minulosti a připravené rezervě má na účtech 1,2 miliardy korun, které umožní pokrýt nejenom běžné provozní náklady, ale i řadu investičních akcí. Informoval o tom primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK).

Podle něj už dávno neplatí, že je Liberec nejzadluženějším městem v České republice. „Ačkoliv to od některých škarohlídů posloucháme neustále dokola, opravdu tomu tak není,“ upozorňuje primátor.

Například do silnic a chodníků chce letos město investovat kolem 300 milionů korun. „Z toho, co chystáme, můžu jako příklad uvést třeba rekonstrukce ulic Františkovská, Erbenova, Šrámkova, Vítězná, Pastýřská, Ostašovská, Svojsíkova, ale pokračovat budeme pochopitelně i v Sokolské. Čekají nás i chodníky v Londýnské, Hejnické, Ostašovská a U Močálu. To je jen zlomek toho, co máme před sebou,“ říká Zámečník, který má na starosti i ekonomiku města.

Dobrý stav městské pokladny podle primátora dovoluje přehodnotit i některé dosavadní návrhy a plány s financováním nejsložitějších projektů, jakým je i přestavba bazénu.

Jsme na tom tak dobře, že jsem se rozhodl v dohledné době předložit zastupitelům poněkud netradiční model financování této plánované rekonstrukce. Navrhnu, ať si město vezme nikoliv klasický, ale pouze kontokorentní úvěr, který nám zaručí finanční krytí a rezervu,“ vysvětluje primátor a doplňuje: „Nicméně, platit rekonstrukci budeme a chceme z vlastních volných peněz na účtech města. Tím ušetříme jen na úrocích desítky milionů ročně. Navíc nám to umožní neomezovat, ale naopak rozvíjet investování do dalšího rozvoje a infrastruktury. Nehrozí tedy, že bychom kvůli opravě bazénu zastavili nebo odkládali investice do další oblastí, včetně vzdělávání, sportu, bezpečnosti a podobně.“ Město také doufá, že na opravu bazénu získá i nějaké dotace.

V nadcházejícím období, i přes dobrý stav městské kasy, chce i nadále primátor pokračovat v aktivním prosazování změny, respektive úpravy koeficientu pro přepočet peněz, které kromě 4 největších měst (Praha, Brno, Ostrava, Plzeň) dostávají samosprávy v České republiky od státu z rozpočtového určení daní (RUD).  

Pokračujeme v aktivitě, na jejímž konci chceme podat stížnost k Ústavnímu soudu ČR, aby přehodnotil férovost rozdělování peněz od státu mezi krajská, ale i statutární města. Proč má mít Praha, Brno, Ostrava a Plzeň více peněz, než ostatní? Vždyť jen Liberec kvůli neférovému nastavení koeficientu RUD v minulosti ročně přišel téměř o miliardu korun. Liberečané mají stejná práva a nárok na podíl z vybraných daní, jako třeba obyvatelé Plzně,“ říká Zámečník.

Hodnocení článku je 34 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky primátor, městská kasa, plány, Liberec

Primátor Zámečník: Liberec už dávno není nejzadluženějším městem  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.