Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

V zoologické zahradě se vloni narodilo přes 270 mláďat. Často velmi vzácných

Chovatelsky úspěšný rok má za sebou Zoologická zahrada v Liberci. V uplynulém roce tam přišlo na svět 272 mláďat, z nichž mnohá patří k velmi ohroženým druhům.

K těm vzácnějším mláďatům uplynulého roku patří například zebra bezhřívá, sambar skvrnitý, sup hnědý nebo kočkodan Dianin.

Například samička zebry bezhřívé, která patří mezi nejvíce ohrožené savce na světě, se narodila vloni v březnu. Klisna je velmi cenné zvíře, neboť pokud se ji podaří zdárně odchovat, bude velmi důležitým přírůstkem pro posílení populace a záchranu druhu před vyhubením.

Situace zeber bezhřívých v chovech v lidské péči není příliš veselá. V současné době chová tento raritní taxon pouhých deset zoologických zahrad na světě a za poslední 3 roky se rozmnožily pouze ve 3 z nich, včetně Liberce. Naše samička tedy bude pro udržení chovné populace, která aktuálně čítá pouhých 38 zvířat, obrovským přínosem,“ vysvětlil zoolog Luboš Melichar.

Velkou radost přineslo v polovině roku libereckým chovatelům také narození mláděte supa hnědého, který se zde vylíhl po dlouhých třiceti letech.  I tento dravec je velmi ohroženým druhem a pokud se mládě dožije zdárně dospělého věku a pokud o tom rozhodne koordinátor chovu, bude vypuštěno do volné přírody. Pokud se odchov podaří, bude mládě pro záchranu a posílení populace supů hnědých obrovským přínosem.

Tak jako u řady jiných dravců došlo také u supa hnědého k výraznému poklesu populace, a i v zoologických zahradách se množí poměrně zřídka. „Přestože je v současné době v evropských zoologických zahradách chováno téměř 80 párů tohoto největšího evropského dravce, úspěšně se rozmnožuje pouze v 10 z nich, včetně toho z naší zoo. Jsme rádi, že náš pár se aktivně zapojuje do záchrany tohoto vzácného druhu,“ popsal po narození mláděte zoolog Jan Hanel.

Ohodnoť článek

Foto Zoo Liberec

Štítky mláďata, vzácné druhy, zoo, Liberec

V zoologické zahradě se vloni narodilo přes 270 mláďat. Často velmi vzácných  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.