Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Město už dostalo studie lanovky na Ještěd. S variantami seznámí veřejnost

Vedení města Liberce už má k dispozici studie na budoucí podobu lanové dráhy na Ještěd. Jejich zpracování zadalo v polovině loňského roku architektonickému studiu Sial inženýři a architekti. Se třemi variantami seznámí veřejnost.

Rada města Liberce se seznámila se třemi pracovními verzemi výstupu společnosti Sial o porovnání tří typů lanovky. Jde zatím o pracovní verzi. Dohodli jsme se, že je zástupci Sialu budou prezentovat 13. února v 17 hodin veřejně v Kině Varšava,“ uvedl primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK).

Přijít může na prezentaci kdokoli. Jejím cílem je totiž nejenom veřejnosti varianty představit, ale také získat od lidí zpětnou reakci a připomínky. „Připomínky od lidí, ale i ze strany města, pak odevzdáme zástupcům Sialu a budou zapracovány,“ vysvětlil primátor. Ze závěrů pak vzejde výsledný podklad pro rozhodování o tom, co s lanovkou.

V architektonickém studiu porovnávali tři verze dostupné na trhu. Systém pendlu, kterým jezdila lanová dráha dosud. Oběhový systém, s více kabinkami a větším množstvím sloupů a systém, kdy jezdí jedna velká kabina. Se všemi variantami, jejich výhodami i nevýhodami, seznámí veřejnost na únorovém setkání.

Město se i nadále připravuje na převzetí lanovky od současného majitele, Českých drah. „Pakliže se shodneme na ceně, tak majetková transakce by měla být ve 2. čtvrtletí 2024,“ dodal Zámečník.

Lanovka jezdila na Ještěd od roku 1933. V říjnu 2021 se přetrhlo tažné lano a jedna ze dvou kabin spadla. Od té doby je lanovka mimo provoz.  

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky lanová dráha, Ještěd, studie, Sial, Liberec

Město už dostalo studie lanovky na Ještěd. S variantami seznámí veřejnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.