Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Azylový dům pro muže potřebuje opravit. Neziskovka na obnovu nemá dost peněz. Jedná s krajem i městem

Střecha, kterou zatéká, od vlhka mokré spodní části domu, dřevěná okna, která netěsní nebo ani nejdou otevřít. To je výčet jen některých neduhů objektu, v němž sídlí Azylový dům Speramus v Liberci. Určený je pro muže bez domova, jimž nabízí dočasné ubytování. Nezisková organizace, která jej provozuje, ale na rekonstrukci nemá peníze.

Stav objektu je nevyhovující a nutně potřebuje opravu. Provozovat tady azylový dům a nabízet pokoje je ještě možné, ale oprava je nevyhnutelná. My jako nezisková organizace nemáme peníze na jeho rekonstrukci a už roky jednáme s městem i s krajem o tom, jak azylový dům opravit a vyřešit majetkoprávní vztahy,“ popsal Robert Prade, ředitel obecně prospěšné společnosti Návrat, která Speramus provozuje.

Připravený je investiční záměr a Liberecký kraj má studii, která odhaduje náklady na rekonstrukci objektu na 90 milionů korun. „Až bude projektová dokumentace, kterou necháme zpracovat, chceme s obecně prospěšnou společností jednat o možnostech financování a o převodu azylového domu do jejího majetku,“ uvedl hejtman Libereckého kraje Martin Půta (Starostové pro LK) s tím, že spočítané náklady do opravu jsou vysoké a je potřeba hledat i jinou, levnější cestu. Kraj o možnosti spolufinancování rekonstrukce jedná i s městem Liberec.

Obecně víme, že v azylovém domě jsou klienti nejen z Liberce a podle našeho názoru je to služba nadměstského významu. Ale jsme připraveni se spolupodílet na dílčích rekonstrukcích formou spolu podílu na dotacích, tak jak jsme to dělali i u jiných spolků,“ konstatoval primátor Liberce Jaroslav Zámečník (Starostové pro LK).   

Najít dotační titul ale nebude snadné, neboť se jich tolik na podobné účely nevypisuje. Například podle Pradeho je nyní jeden takový vypsaný, ale není možné jej termínově stihnout, protože žadatel musí mít už připravenou nejen projektovou dokumentaci, ale i třeba stavební povolení a další náležitosti. A to s ohledem na lhůty není možné stihnout.

Azylový dům Speramus v Liberci nabízí 25 míst pro muže bez domova. Ti zde mohou na přechodnou dobu za úhradu bydlet a současně využít podporu v rámci sociálního poradenství. Většinou je azylový dům plný.

Hodnocení článku je 66 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Štítky azylový dům, oprava, financování, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stanislav Dušátko

Převod obecního majetku na neziskovku? Pouze 25 míst za 90 milionů ? A ještě lidem co si to z 90% nezaslouží? Kolik těch klientů, kteří asi i pobírají nějaký ten příspěvek, se zapojí do rekonstrukce? Pochopím azyláč pro mámy s malýma dětma, ale tohle?

Čtvrtek, 29. února 2024, 07:25Odpovědět

Azylový dům pro muže potřebuje opravit. Neziskovka na obnovu nemá dost peněz. Jedná s krajem i městem  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.