Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Liberecký kraj pokračuje ve zvyšování bezpečnosti na školách. Čekají je nejen cvičení

Liberecký kraj bude i v tomto roce pokračovat v ochraně měkkých cílů, především škol a školských zařízení. Najal proto specializovanou firmu, s níž už v řadě případů spolupracoval. Zaměří se na bezpečnostní plány škol a zorganizuje pro pedagogy i další zaměstnance semináře, školení i praktická cvičení ve spolupráci s Policí ČR.

Projekt naváže na dotační titul Ministerstva vnitra z období let 2019–2022. Tehdy se v průběhu let odehrály semináře pro odbornou veřejnost a peníze byly investovány i do zvýšení bezpečnosti šestnácti škol a školských zařízení spravovaných Libereckým krajem. Na vybraných školách v okresních městech se také uskutečnila tematická cvičení simulovaného útoku aktivního střelce. Protože dotační titul skončil a kraj chce pokračovat ve zvyšování bezpečnosti, rozhodl se jít cestou přímého zadání.

Aktivity bude zajišťovat firma Doverville v rámci pravidelných veřejných zakázek a celková cena nesmí překročit 2.295 tisíc korun.

Tyto aktivity je třeba odlišit od nedávno vyhlášeného programu 1.5, ve kterém je připraveno 5 milionů korun a je určený pro jiné zřizovatele, například obce a města, církve či soukromé subjekty. Firma, o jejímž výběru jsme rozhodli, zajistí zpracování a revize bezpečnostních plánů škol a školských zařízení, teoretická cvičení a semináře pro zaměstnance se zaměřením na útok na měkký cíl,“ vysvětlil Jiří Čeřovský (ODS), náměstek pro školství, mládež, tělovýchovu a sport. Zaměřeno bude na školy, jejichž zřizovatelem je kraj.

Dosud prošla revizí bezpečnostních plánů či školeními asi třetina škol zřizovaných krajem. Bezpečnostní plány je třeba zrevidovat a někde bude třeba potřeba udělat i nové. Všechny manuály musí být snadné a návodné, aby jim snadno porozuměl každý,“ poznamenal Čeřovský.

Ohodnoť článek

Foto Liberecký kraj

Štítky bezpečnost, školy, měkký cíl, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj pokračuje ve zvyšování bezpečnosti na školách. Čekají je nejen cvičení  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.