Počasí dnes20 °C, zítra22 °C
Neděle 28. dubna 2024  |  Svátek má Vlastislav
Bez reklam

Školkovné bude v Liberci v novém školním roce stejné jako tento rok

Výše poplatku za školkovné a pobyt v družinách či klubech při základních školách zřizovaných městem zůstane v Liberci, v novém školním roce 2024/2025, stejná jako je v současnosti. Rozhodli o tom liberečtí radní. Podle novelizace zákona totiž budou o poplatku v těchto zařízeních nově rozhodovat města a obce.

Radní zároveň souhlasili s dofinancováním provozního příspěvku školám, kterým do konce roku  2024  poklesnou příjmy z důvodu zákonného osvobození od úplaty za vzdělávání dětí z rodin, které pobírají přídavek na dítě. Podle novely totiž nebudou muset nově tyto poplatky hradit rodiny, které přídavky na děti pobírají.

Ministerstvo se rozhodlo rozbořit dosavadní funkční systém a nahradilo jej byrokratičtější variantou. Nově bude ceny za školkovné a za družiny v základních školách určovat obec, tedy usnesení rady města,“ vysvětlil Ivan Langr (Starostové pro LK), náměstek primátora pro kulturu, školství a cestovní ruch.

Až dosud výše úhrad stanovovali ředitelé škol přepočtem z průměru neinvestičních výdajů školy, nově částky určuje zřizovatel odvozením z aktuální výše minimální mzdy. Zároveň budou z plateb osvobozeny rodiny s přiznaným přídavkem na dítě, což sníží celkový objem vybraných částek. A tedy zatíží zřizovatele škol jejich dofinancováním.

Vzhledem k tomu, že nedokážeme odhadnout, kolik rodin bude k 1. září pobírat přídavky na dítě, a souběžně musíme výše úhrad stanovit nelogicky nejpozději do 30.června, ponecháváme pro školní rok 2024/25 částky v MŠ i ZŠ ve stávající výši,“ objasnil Langr.

Podle Langra ani v budoucnu ale nebude výběr poplatku příliš velký, protože bude vždy obec snížený poplatek doplácet ze svého. V současnosti se školkovné v libereckých mateřských školách pohybuje v rozmezí 530–1000 korun, průměrně teda platí rodiče měsíčně 824 korun. V základních školách se za družiny pohybuje poplatek v rozmezí 150–300 korun, průměrný je tedy 235 korun.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky školkovné, družiny, poplatek, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školkovné bude v Liberci v novém školním roce stejné jako tento rok  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.