Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Kamerový systém střežící bezpečí i provoz se v kraji postupně rozšíří

Kamerový systém, který je rozmístěn zejména v příhraničních oblastech Libereckého kraje, se bude postupně rozšiřovat. Jeho budování a provoz ve spolupráci zajišťují krajské ředitelství Policie ČR a Liberecký kraj, který mimo jiné financuje provoz.

Kraj nyní částkou 200 tisíc korun podpoří provoz průjezdných radarů s kamerou pro čtení registračních značek. Dvou set tisícová částka je příspěvkem na provoz kamerového systému a kraj bude stejnými penězi podporovat provoz systému až do roku 2026. 

Dlouhodobě se věnujeme zejména bezpečnostní situaci na Frýdlantsku. Toto téma jsme probírali několikrát se zástupci dotčených obcí a s ředitelem Krajského policejního ředitelství Libereckého kraje Liborem Špráchalem. Shodli jsme se na tom, že účinněji bychom bojovali proti kriminalitě i zlepšením kamerového systému v oblasti. Proto jsme také na to ze svého krizového fondu vyčlenili vloni 2.069.100 korun, které pomohou policistům rozšířit kamerový systém mimo jiné právě zejména v Mikroregionu Frýdlantsko,“ uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).

Konkrétně budou kamery umístěny v obcích Bulovka, Předlánce, Dětřichov, Hejnice, Stružnice a mimo Frýdlantsko také na Vrkoslavicích či v Lomnici nad Popelkou.

Řešili jsme bezpečnostní situaci na Frýdlantsku. Jsem rád, že jsme se dohodli, a do uvedených oblastí se umístí kamerový systém,“ uvedl již dříve krajský policejní ředitel Libor Špráchal.

Sedm nových kamerových bodů v oblasti mikroregionu Frýdlantsko by mělo být v provozu od roku 2025 a kraj se bude podílet 314 tisíci ročně, s výjimkou let 2025 a 2026, kdy přispěje 516 tisíc korun, na jejich vybudování i provozu.

Spolupráce kraje a Policie ČR na budování kamerového systému začala v roce 2017. „Tehdy byl náš kraj významně kriminálně zatížen, přesto nebyl na klíčových místech, až na malé výjimky, pokryt žádným využitelným kamerovým systémem. To jsme se proto rozhodli změnit,“ dodal Půta.

V roce 2018 vznikla studie, která odhadla náklady celého projektu na 8 milionů korun a navrhla rozmístění kamerových bodů včetně jejich doplnění do kamerových systémů jednotlivých obcí. V roce 2021 krajské ředitelství policie spustilo nový moderní kamerový systém. Dvacet kamerových bodů pokrylo hraniční přechody i některá zájmová místa po celém Libereckém kraji. Střeží bezpečnost i dopravu.

V rámci dalšího rozvoje kamerového systému se v roce 2022 podařilo zapojit do Centrální automatické kontroly vozidel další zařízení, průjezdné radary, které mají nainstalovanou kameru s funkcí čtení registrační značky a jsou umístěny na území měst a obcí Libereckého kraje. Služba kriminální policie a vyšetřování vytipovala další zájmové kamery v jednotlivých městech a obcích.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky kamerový systém, bezpečnost, doprava, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kamerový systém střežící bezpečí i provoz se v kraji postupně rozšíří  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.