Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Základní škola Jabloňová prošla velkou modernizací. Má nový pavilon i učebny

Rozsáhlou modernizací prošla Základní škola Jabloňová v Liberci. Přestavba trvala necelý rok a půl a výsledkem je nový pavilon a moderní učebny. Stavební práce přišly na 104,8 milionu korun.

Je to jedna z libereckých základních škol, která prošla rozsáhlou rekonstrukcí a modernizací, což vyžadovalo velkou trpělivost od pedagogů, žáků i rodičů. Za tu trpělivost se vrátili do hezkého prostředí a moderních učeben. Přeji všem, aby si nové moderní zázemí školy užívali, aby je motivovalo ke vzdělávání,“ uvedla náměstkyně primátora pro strategický rozvoj a dotace Šárka Prachařová (ANO).

Modernizace školy zahrnula nejen na první pohled viditelnou přístavbu, ale i obnovu sítí či vybavení a části původních prostor.

V celé budově jsou nové elektrorozvody, nová vzduchotechnika, je zajištěna bezbariérovost objektu a jsou osazena nová úsporná svítidla. Čeho si však všimnou žáci, to jsou hlavně nové podlahové krytiny, nové dveře do jednotlivých učeben, nábytek v učebnách a samozřejmě nově vybudované odborné učebny,“ popsala mluvčí libereckého magistrátu Jana Kodymová.

Nové učebny jsou v nástavbě prvního patra, ovšem obnovy se dočkaly i původní učebny. V novém kabátě tak jsou přírodovědná a tři jazykové učebny, dále prostory pro informatiku a robotiku a cvičná kuchyňka.

Stavebně byly upraveny toalety v prvním a druhém nadzemním podlaží, aby vznikly také toalety pro imobilní osoby. V prostorách nové nástavby jsou 4 nové odborné učebny včetně kabinetů, zázemí pro učitele a postavený je tady výtah. Současně vznikl velký prostor na chodbě, který bude možné využívat pro pořádání kulturních akcí školy.

Z důvodu velké koncentrace radonu naměřené Státním ústavem radiační ochrany v prosinci 2021 bylo součástí stavebních prací i snížení jeho koncentrace pomocí nové vzduchotechniky. Během stavebních úprav byly kompletně vyměněny rozvody v celém objektu školy,“ doplnila informace k novému pavilonu mluvčí magistrátu.

Součástí modernizace je také nové vybavení do odborných učeben a kabinetů, nový nábytek a moderním interaktivní vybavení pro výuku. V učebnách přibyly interaktivní tabule, počítače, tablety, sady potřebné pro moderní výuku a pokusy v přírodovědných předmětech. Dodavatelem vybavení je společnost AV Media Systems, se kterým byla podepsána kupní smlouva v květnu 2023. Celková cena za vybavení odborných učeben nábytkem, IT technikou i výukovými pomůckami je 17,7 milionů korun, kdy 90% z těchto nákladů by mělo být pokryto z dotace ITI.

Rekonstrukci objektu provedla firma CL Evans z České Lípy a projekt bude spolufinancován Evropskou unií v rámci Integrovaného regionálního operačního programu a z dotačního programu Krajského úřadu Libereckého kraje ITI.

Po dobu stavebních prací se žáci druhého stupně se učili v náhradních prostorách v Mařanově ulici ve Vesci. Prostory k pronájmu poskytla Technická univerzita Liberec.

Hodnocení článku je 94 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky modernizace, škola, ZŠ Jabloňová, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Základní škola Jabloňová prošla velkou modernizací. Má nový pavilon i učebny  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.