Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Liberecký kraj dusí smog i saharský prach. Hůř se dýchá a je horší viditelnost

Smogovou situaci vyhlásil Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) pro Liberecký kraj i další kraje v České republice. Důvodem je vysoká koncentrace polétavých částic. Příčinou je mimo jiné prach ze Sahary, který zhoršuje dýchaní i viditelnost.

Přítomnost saharského prachu pravděpodobně zvýší v neděli množství oblačnosti a sníží dohlednost,“ uvedl Pavel Jůza z ČHMÚ v Ústí nad Labem.

Doporučuje se zdržet pobytu venku, a především omezit zvýšenou fyzickou zátěž spojenou se zvýšenou frekvencí dýchání. Doporučení platí zejména pro osoby s chronickými dýchacími potížemi, srdečním onemocněním, starší lidi a malé děti. Vhodné je také omezit využívání dopravních prostředků se spalovacím motorem a přednostně používat veřejnou dopravu.

Během neděle bude po přední straně oblasti nízkého tlaku vzduchu nad západní Evropou i nadále proudit velmi teplý vzduch od jihu. Teploty vyšplhají až na 20 – 23 stupňů Celsia. Příliv velmi teplého vzduchu od jihu ukončí zvlněná studená fronta, která bude přecházet přes naše území k východu.

V noci na pondělí bude oblačno až zataženo, ojediněle přeháňky. Na Velikonoční pondělí dopoledne bude oblačno až zataženo, místy zákal, kolem poledne a odpoledne zataženo a místy déšť nebo přeháňky, ojediněle bouřky. Nejvyšší denní teploty 20 až 23 °C, na horách 16 až 19 °C.

Rozptylové podmínky budou v noci a ráno mírně nepříznivé, odpoledne dobré.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto ČHMÚ

Štítky smogová situace, prach, Sahara, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj dusí smog i saharský prach. Hůř se dýchá a je horší viditelnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.