Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

K Ještědu by konečně měla začít jezdit nová autobusová linka

Po měsících příprav by měly začátkem letošní turistické sezony vyjet autobusy k Ještědu. Kraj uvede do provozu plánovanou linku, která bude vozit turisty z konečné tramvaje v Horním Hanychově na Ještědku. Poprvé mají vyjet v červnu.

Dnes začaly stavební práce potřebné k provozu linky. Osadí se dopravní značení, vybudují zálivy pro autobusy a je nutná také úprava směrových oblouků. Od června chceme provoz spustit,“ informoval statutární náměstek hejtmana pro dopravu Jan Sviták (Starostové pro LK). Stavební úpravy provádí Silnice LK a přijdou na přibližně 2,8 milionu korun.

Spouštění provozu autobusové linky pozdržely především byrokratické procesy. Nyní se ještě ladí jízdné a nasazení vhodných autobusů, neboť budou muset na klikaté silnici jezdit spíše kratší vozy. Dopravu bude zajišťovat vnitřní krajský dopravce ČSAD Liberec.

Jde nám mimo jiné i o to snížit počet automobilů, které nyní jezdí na Ještěd. Autobusy by jezdily od parkoviště z Výpřeže k Ještědce. A zvažujeme i možnost umístit na cestu závoru a omezit tak možnost průjezdu pro návštěvníky, kteří nejsou na Ještědu ubytovaní,“ doplnil hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).

Kraj také požádal stát o převod pozemku, na kterém je na Výpřeži parkoviště, tak aby jej měl ve své správě.

Autobusová linka mezi konečnou tramvaje a Ještědem má nahradit nejezdící lanovku a zajistit tak turistům další možnost dopravy k oblíbenému turistickému místu regionu.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Liberec

Štítky autobusová linka, Ještěd, zahájení provozu, Liberec, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K Ještědu by konečně měla začít jezdit nová autobusová linka  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.