Počasí dnes20 °C, zítra17 °C
Čtvrtek 2. května 2024  |  Svátek má Zikmund
Bez reklam

V Liberci se znovu objeví sdílená kola, v ulicích se mají objevit v červnu

Během června mají v Liberci opět začít jezdit sdílená kola. Město nyní vypisuje výběrové řízení na jejich dodavatele a chce s ním uzavřít smlouvu na dva roky. Připravuje se také regulace pro koloběžky, ale i pro kola, aby se zamezilo jejich povalování v místech, kde nemají co dělat.

Snažíme se, aby kola jezdila během června. Je trochu chybou, že jsme se ve vedení trochu déle dohadovali, zda a za jakých podmínek je do města vrátit. I proto vypisujeme zakázku na 2 roky. Letos budou jezdit do konce října. Ale další rok by měly začít jezdit od dubna nebo května a opět zase do října,“ popsal náměstek primátora Adam Lenert (ANO).

Předpokládaná cena zakázky je 3,4 miliony korun na dva roky. „Věřím tomu, že se je podaří vysoutěžit levněji,“ podotkl Lenert. Přislíbenou má jejich na provoz město i krajskou dotaci.

Kola by jezdila 15 minut zdarma, vymezeno je pro jejich stání 60 míst. „Snažíme se místa upravovat a reagovat na potřeby lidí. Nejsou však přidaná sídliště, protože pokud bychom je chtěli přidat, nestačilo by 150 kol, ale muselo by jich být kolem 340, což by znamenalo jiné finanční náklady,“ vysvětlil náměstek.  

Nicméně město věří, že sdílená kola najdou své místo a počet jízd se zvýší. Kolo si vloni v Liberci totiž za dobu čtyř měsíců půjčilo necelých 2000 lidí, kteří zvládli asi 7750 jízd, což nesplnilo zcela očekávání. Vzhledem k tomu, že chce ale Liberec patřit mezi klimaticky neutrální města, vedení míní, že taková kola do ulic patří.

Vždy když takováto služba proběhne, vyhodnocujete všechny aspekty. Jednou věcí je, že nám zapadají do klimatické neutrality jako alternativa dopravy. Bohužel má to i negativní aspekty, a to je poměrně zvýšený vandalismus vůči kolům v Liberci oproti jiným městům. Což byl jeden z negativních aspektů, který se do toho promítl,“ poznamenala statutární náměstkyně primátora Šárka Prachařová (ANO). Připomněla i s tím související stížnosti lidí na povalující se rozbitá kola nebo koloběžky.

Koloběžky se přitom již v ulicích Liberce letos objevily. Město Liberec však s jejich provozovatelem nemá smlouvu, jde o byznys konkrétní společnosti, který zákon nezakazuje.

Ukazuje se, že koloběžky oproti kolům byly vloni a jsou i nyní poházené po městě a stojí, kde nemají a my tento obrázek ve městě nechceme. Proto budeme apelovat i na městskou policii, aby to řešila. Překážka v provozu je přestupkem, který musí být řešen,“ popsal Lenert s tím, že ovšem jen na strážnících toto nechat nelze a chystá se i na schůzku s vlastníkem koloběžek.

Město také připravuje do budoucna tržní řád, který určuje místa, kde mohou kola a koloběžky ve městě stát. „Trochu nám to trvá, protože musíme pojmout celý Liberec tržním řádem, a ještě nejsou zahrnuty okrajové části. A také pokud chcete něco regulovat, musíte mít dobudovanou i infrastrukturu, kterou ne všude dobudovanou máme a na tom usilovně pracujeme,“ dodal Lenert.

Hodnocení článku je 54 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová

Štítky sdílená kola, koloběžky, provoz, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tomáš Tománek

V Liberci jde na kole jezdit vlastně jen po cyklostezce, jinak jsou všude kopce. Kdo chce jezdit na kole, měl by si koupit svoje. Taky je tu na silnicích dost provoz a jezdí se po chodnících, což je chyba. Tahle sdílená kola jsou drahá a pak na to venku prší. Jízdní vlastnosti asi taky nic moc. Přilby, atp.

Sobota, 20. dubna 2024, 17:26Odpovědět

V Liberci se znovu objeví sdílená kola, v ulicích se mají objevit v červnu  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.