Počasí dnes19 °C, zítra17 °C
Sobota 4. května 2024  |  Svátek má Květoslav
Bez reklam

V srpnu začnou v Jablonci stavět novou základnu záchranky

O letních prázdninách začne v Jablonci nad Nisou výstavba nové základny zdravotnické záchranné služby. Vznikne tam nové výjezdové středisko, ale i plnohodnotné záložní operační středisko pro celý kraj. Stát bude u okružní křižovatky v Průmyslové ulici, nedaleko nemocnice. Kraj nyní vypsal soutěž na dodavatele stavby.

Na posledním jednání rady kraje jsme odsouhlasili zahájení výběrového řízení na zhotovitele stavby. Stavět by se mělo začít letos v srpnu, hotová by měla být do konce roku 2025,“ uvedl Zbyněk Miklík (Piráti), náměstek pro resort ekonomiky, majetku, investic, veřejných zakázek a informatiky.

Předpokládaná hodnota zakázky nesmí překročit 76.9 milionů korun bez DPH. „Celkové předpokládané výdaje projektu pak včetně nutného vybavení činí 156.7 milionů korun,“ doplnil Miklík. Kraj také žádá o dotaci z IROP, kde by chtěl získat až 76 milionů korun.

Základna bude kompletně vybavena nejen pro výjezdovou skupinu, ale zejména pro operační středisko, tak aby byla v případě potřeby technicky převzít funkci zdravotnického operačního střediska celou Zdravotnickou záchrannou službu Libereckého kraje (ZZS LK). Proto bude záložní operační středisko v Jablonci nad Nisou vybaveno veškerou IT a komunikační technikou potřebnou k zajištění základní zdravotnické přednemocniční péče. Záložní zdravotnické operační středisko, které bude ve 3. podlaží budovy, tak může být zcela nezávislé od primárního operačního střediska v Liberci.

Prostory 1. a 2. patra obsadí výjezdové skupiny. „Ty se v současné době skládají z jedné lékařské posádky v systému rendez–vous, dvou posádek rychlé zdravotnické pomoci a jedné posádky rychlé zdravotnické pomoci, která se věnuje výhradně transportům pacientů mezi nemocnicemi. Nový projekt přinese pracoviště pro jednoho lékaře, tři zdravotnické záchranáře, tři řidiče záchranáře a dle potřeby místo až pro 6 dispečerů zdravotnického operačního střediska,“ doplnil radní pro zdravotnictví Vladimír Richter (ODS).

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V srpnu začnou v Jablonci stavět novou základnu záchranky  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.