Počasí dnes27 °C, zítra27 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Na Fojtce ulovili morem nakaženého divočáka. Dojde k rozšíření ochranného pásma

Veterináři zaznamenali další tři nové případy afrického moru prasat u divočáků v Libereckém kraji. Všechny se objevily na Liberecku, mimo tzv. uzavřené pásmo II, a tak dojde k úpravám pásem a lokalit s přísnějšími pravidly pro chov prasat domácích i lov divokých.

V prvním případě byl nemocný kus odloven začátkem května na katarálním území Fojtky. Nákazu u uloveného divočáka potvrdilo vyšetření ve Státním veterinárním ústavu (SVS).

Vzhledem k tomu že se místo, kde byl divočák uloven, nachází mimo tzv. uzavřené pásmo II, dojde k úpravě pásem. Uzavřené pásmo II se rozšíří a také dojde ke změně uzavřeného pásma I. Termín změny bude záviset na jejím schválení Evropskou komisí,“ vysvětlil mluvčí Státní veterinární správy Petr Vorlíček.

Veterinární vyšetření potvrdilo africký mor rovněž u dalších dvou uhynulých prasat divokých v uzavřeném pásmu II na Liberecku. První bylo nalezeno v katastrálním území Bílý Potok pod Smrkem a druhé pak v katastrálním území Oldřichova v Hájích.

Od počátku letošního roku SVS zatím eviduje sedm případů afrického moru prasat u ulovených prasat divokých a čtyři případy u nalezených uhynulých prasat divokých. Celkem bylo v České republice od počátku nákazy v roce 2022 potvrzeno 68 případů moru u uhynulých či ulovených prasat divokých.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto pixabay.com

Štítky africký mor prasat, nákaza, Liberecko, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Fojtce ulovili morem nakaženého divočáka. Dojde k rozšíření ochranného pásma  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.