Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Kontroloři stále nachází nebezpečné zboží. Zejména kosmetiku a hračky

Panenky obsahující nadlimitní množství ftalátů anebo nebezpečné toaletní vody, parfémy, sprchové gely či pěny na holení. Především tento typ nebezpečného zboží objevují kontroloři opakovaně v regálech obchodů v kraji. Mezi výrobky, které stále prodejci zákazníkům nabízí, se ale objevují i elektronické cigarety a náplně do nich, které byly na jaře rovněž zařazeny mezi nebezpečné.

Krajští kontroloři v prvním čtvrtletí letošního roku provedli padesát kontrol prodejen, ale i distributorů či dovozců a zaměřili se na prodej nebezpečných výrobků, ale i potřebnou dokumentaci či správné značení nabízeného zboží. Při dalších 35 šetřeních kontrolovali zástupci Krajské hygienické stanice Libereckého kraje výskyt 121 výrobků vyhlášených v systému RAPEX jako nebezpečné. V oblasti elektronických cigaret při 6 kontrolách ověřovali výskyt 5 druhů elektronických cigaret a náplní do nich.

Za prodej kosmetických přípravků obsahujících zakázané látky a za nevyhovující značení elektronických cigaret uložili celkem 24 pokut ve výši 77 tisíc korun.

V rámci naší krajské priority jsme otestovali na přítomnost esterů kyseliny ftalové, tzv. ftalátů náhodně vybrané 3 druhy panenek. U panenky Dream Girl, Create fashion charm for children! byl zjištěn mnohonásobně překročený povolený limit 0,1 hm. % látky di(2-ethylhexyl) ftalátu neboli DEHP. O možných širokých rizicích ftalátů informovalo v souvislosti s výrobkem Ministerstvo zdravotnictví,“ vysvětlila Alena Machková, vedoucí oddělení předmětů běžného užívání KHS LK.

Ministerstvo přitom pravidelně zveřejňuje informace o konkrétních výrobcích, které patří mezi nebezpečné a neprošly kontrolami a prodejci mají za povinnost tyto informace sledovat a zboží z prodeje stáhnout. Jejich nabízení je hodnoceno jako přestupek.

Skutečnost, že se v tržní síti opakovaně setkáváme s výrobky, které hlavní hygienička vyhlásí jako nebezpečné je bohužel přetrvávající velký problém. V průběhu naší kontroly je provozovatel sice z prodeje stáhne, ale při následné kontrole se s nimi často zase setkáváme. Jedná se zejména o parfémovanou kosmetiku, například toaletní vody, parfémy, sprchové gely, pěny na holení, šampóny, mýdla, barvy na vlasy a podobně,“ konstatovala Machková.

Běžní spotřebitelé mají možnost se rovněž s nebezpečnými výrobky seznámit, a to jak na webu ministerstva zdravotnictví, tak i na stránkách krajské hygienické stanice.

Hodnocení článku je 98 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto MZD

Štítky nebezpečné výrobky, kontroly, prodej, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kontroloři stále nachází nebezpečné zboží. Zejména kosmetiku a hračky  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.