Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Frýdlant čeká na narození pátého mláděte čápa. V hnízdech v kraji už je rušno

Čapí rodina na komíně bývalé traktorky ve Frýdlantě se rozrůstá. Čápi, kteří se sem vrací již řadu let, snesli letos pět vajec a ze čtyř se již vylíhla mláďata. Na narození pátého se čeká.

Lidé mají možnost sledovat život frýdlantských čápů v přímém přenosu, a to díky kamerám a online nonstop přenosu. Kamery byly k hnízdu instalovány letos, krátce před tím, než se čápi na hnízdo na jaře vrátili.

Nápad, že bychom mohli i my ve Frýdlantě sledovat hnízdění našich čápů online, jsem v hlavě nosil už nějakou dobu. Letos se ho podařilo zrealizovat. Kameru jsme instalovali už 20. února, kvůli mimořádně teplému únoru jsme se obávali, že by se mohli čápi vrátit dříve než v předchozích letech. Nakonec ale přiletěli ve svém obvyklém čase, na přelomu března a dubna,“ popsal již dříve místostarosta Frýdlantu Jiří Stodůlka (ODS).

Čáp bílý patří mezi zvláště chráněné druhy a jakékoli rušení v okolí hnízda je porušením zákona. Česká společnost ornitologická již několik let organizuje jejich pozorování, do kterého se mohou zapojit i lidé. Díky tomu je zřejmé, kolik je obsazených hnízd v České republice a kde se již líhnou mláďata. První mláďata se letos v Česku narodila už v polovině dubna.

Také v Libereckém kraji už kromě Frýdlantu mají mládě například čápi na komíně v areálu stavebnin v Novém Městě pod Smrkem, ve Stružnici se už také podle pozorovatelů nejméně jedno vylíhlo. Čtyři mladé už mají také čápi v hnízdě v Příchovicích, jedno mládě mají opeřenci na komíně cihelny v Libštátě.

Zatím nevylíhnutá vajíčka mají v hnízdech čápi na komíně bývalého pivovaru v Jablonném v Podještědí, narození mláďat očekávají i ve Cvikově nebo na komíně továrny v Bílém Kostele nad Nisou.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Město Frýdlant/online přenos

Štítky čáp bílý, líhnutí, pozorování, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Frýdlant čeká na narození pátého mláděte čápa. V hnízdech v kraji už je rušno  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.