Počasí dnes25 °C, zítra21 °C
Sobota 27. července 2024  |  Svátek má Věroslav
Bez reklam

Lidé v Rychtářské se stále nedočkali dotažení úprav na sídlišti

Rozčarování neskrývají obyvatelé Rychtářské ulice, která před časem prošla obnovou. Tehdy se město Liberec dostalo do sporu se stavební firmou a některé práce zůstaly nedokončené. Lidé se navíc obrátili na město s připomínkami k některých úpravám a chtěli, aby došlo k nápravě. Ač jim byla přislíbena, ani po deseti měsících se nic nezměnilo.

Za těch deset měsíců se vůbec nic nestalo. Tehdy nám slíbili, že až bude dohoda se stavební firmou narovnána, tak se vše udělá. Hovořili o loňském létu, ale dodnes není hotové vůbec nic,“ shrnul jeden ze zdejších obyvatel Lukáš Rabas s tím, že na emailovou korespondenci, kterou zdejší obyvatelé opakovaně zasílali, na několik dotčených odborů i Kancelář architektury města, nikdo neodpovídá.

Lidem v Rychtářské se nelíbí úpravy sídliště. Podle nich jsou nedotažené

Zrezivělé kovové lišty podél cest trčící ze země, zbytky stavebního materiálu, nesmyslná zábradlí i neprakticky vyřešená kontejnerová stání, nedotažené věci, které lidé každodenně využívají. Rozladění neskrývají obyvatelé Rychtářské ulice v...

Vše, na co lidé upozorňovali a chtěli změnit, zůstalo podle nich bez povšimnutí, a naopak se něco ještě zhoršilo. Dodnes není dodělaná část zábradlí, lampa stále svítí na střechu kóje na popelnice a dovnitř pořádně vidět není, a naopak tam občas přibyly stříkačky, lidé si také museli dostavět zábranu z obrubníků u domu, kam začalo kvůli špatnému sklonu svahu zatékat do sklepů.

Upozorňovali jsme na ocelové pásnice podél cest, které nejsou na řadě místech pořádně v zemi. Za tu dobu zrezivěly a někde mají už i ostré hrany, tak že když třeba dceru učím jezdit na kole, mám strach, aby na ně neupadla,“ popisuje Rabas.

Poškozené zůstávají základy lamp, které byly poničené při stavbě. Informační tabule na několika místech, na kterých měly být mapky a historické informace, dodnes žádnou infografiku nemají a naopak je „vyzdobili“ vandalové. Trvalkové záhony namísto okrasných květin ovládá hlavně plevel a samostatnou otázkou je pak parkování a průjezd ulicemi.

Do Rychtářské zakázali značkou zákaz vjezdu, ale spousta lidí to ignoruje a do zákazu neustále jezdí. Ještě horší je to s parkováním. Na hřišti mezi domy parkují auta ještě víc než dříve. Sice sem pravidelně jezdí městská policie to řešit, ale nemohou tady být nonstop,“ míní další ze zdejších obyvatel Jiří Fiala. Důvodem je i fakt, že sice došlo k vylepšení parkovacích míst a na některých plochách se parkování zlegalizovalo, nová místa však nepřibyla žádná.

Před deseti měsíci brzdil provedení některých úpravy spor města se stavební firmou, která revitalizaci Rychtářské prováděla. Ten je už vyřešený.

Nyní čekáme na nabídky, protože jsme udělali poptávku na dodláždění kolem ocelových pásovin a obrubníků. Zadali jsme také řešení svahu u domu, který se trhá. Samotného mě mrzí, že ještě nejsou osazeny infotabule, které už jsou hotové a už měly být umístěné,“ reagoval na stížnosti zdejších lidí náměstek pro veřejný prostor Jiří Janďourek (Starostové pro LK).

Problémy s porušováním zákazu vjezdu a parkování lze podle něj řešit pouze s městskou policií. „Nicméně nabízí se možnost umístit do vjezdu na hřiště sloupek. Můžeme se na tom se zdejšími lidmi dohodnout, pokud by chtěli,“ navrhuje Janďourek.

Kancelář architektury města nyní chystá 2. etapu revitalizace sídliště v Rychtářské. „Domnívám se, že součástí prací by měly být i některé dodělávky věcí, na které zdejší lidé upozorňují,“ doplnil náměstek pro technickou správu Jiří Šolc (ANO). Ten v souvislosti se stížnostmi zdejších na zanedbané záhony navrhuje jednu z možností, které využívají lidé na jiných libereckých sídlištích. „Na více sídlištích obyvatelé využili možnosti adopce zeleně a starají se o záhony u svých domů sami,“ přiblížil Šolc.   

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Blanka Freiwilligová, Lukáš Rabas

Štítky revitalizace, úpravy, stížnosti, Rychtářská, sídliště, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Lukáš Rabas

Pane Házo, je jedno, zda se o to "místo" někdo stará nebo ne - faktem je, že děti a mládež si tam přes den hraje. Tzn. že parkování vozidel tam vhodné/příjemné rozhodně není, alespoň ne přes den či o víkendu. Od večera přes noc do rána to samozřejmě nevadí. Stačí používat zdravý selský rozum a nemyslet jen na sebe. :) jinak my jsme žádné sloupky nepožadovali, jen jsme na ten stav upozorňovali, jako důsledek, že revitalizace větší počet parkovacích míst se ve skutečnosti vůbec nepřinesla.

Středa, 29. května 2024, 21:30Odpovědět

Květa Mádlová

Měl by se i řešit, zákaz parkování firemními auty , každé druhé auto je firemní dodávka a osobní auta nemají kde parkovat.

Úterý, 21. května 2024, 21:00Odpovědět

Vašek Háza

Lidi co parkují na údajném hřišti mezi domy? To není hřiště už léta. O něj by se musel taky někdo starat. A když uzavřou ulice kolem a lidi tuplem nemají kde parkovat tak ať se nediví že parkují tady. Stejně jako parkování po levé straně Rychtarskou dolů kde je neustále už roky zákaz zastavení a i když se tam parkuje roky jako v takové šedé zóně, tak vždy se najde někdo kdo zavolá policii že mu to tam z nějakého důvodu vadí. Sídliště jsou poddimenzovaná na parkování to vím, ale šlo by s tím dělat mnohem víc.

Úterý, 21. května 2024, 06:37Odpovědět

Lidé v Rychtářské se stále nedočkali dotažení úprav na sídlišti  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.