Počasí dnes20 °C, zítra21 °C
Neděle 16. června 2024  |  Svátek má Zbyněk
Bez reklam

Liberecká stavební firma BREX je v insolvenci, žádá povolení reorganizace

Liberecká stavební společnost BREX je v insolvenci, věřitelům dluží bezmála 179 milionů korun. Návrh na zahájení insolvenčního řízení podal jednatel společnosti, žádá povolení reorganizace, vyplývá z insolvenčním rejstříku. Podnik má problémy delší dobu, na konci dubna omezil práce na rekonstrukci přehrady Harcov v Liberci, kde je subdodavatelem, o pár dní později stáhla firma dělníky i techniku z rekonstrukce krajské silnice v Rokytnici nad Jizerou na Semilsku.

Dlužník konstatuje, že se v tento okamžik nachází v úpadku ve formě druhotné platební neschopnosti a předlužení, neboť jeho splatné závazky převyšují hodnotu jeho jmění," uvedl jednatel v návrhu. Aktuálně není podle něj firma schopna dostát závazkům vůči věřitelům, na účtech má jen necelých 380.000 korun. BREX, který zaměstnává 77 lidí, sice disponuje také hmotným majetkem zhruba 73,595 milionu korun a pohledávkami bezmála 93,489 milionu korun, ani to ale nestačí k úhradě závazků.

BREX v minulých dnech odstoupil od krajské zakázky na rekonstrukci kulturního centra v Lidových sadech v Liberci, tam už kraj vybral jiného dodavatele, BREX je ale dodavatelem i na dalších krajských projektech, které jsou teď ohroženy. „Budeme volit rozdílné přístupy podle toho, v jaké fázi realizace jsou ty projekty. Tam, kde jsme těsně před dokončením, budeme dělat všechno pro to, abychom to dokončili," řekl v reakci hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj).

Obnova centra Lidové sady v Liberci zatím nezačne, vítěz soutěže BREX odstoupil

Rekonstrukce Kulturního centra Lidové sady v Liberci zatím nezačne, vítěz soutěže - společnost BREX, od zakázky odstoupil. Liberecký kraj tak musí vybrat jiného dodavatele, řekl hejtman Martin Půta (Starostové pro Liberecký kraj). O zakázku se...

Firma kromě jiného pracuje na centru odborného vzdělávání, které bude zaměřené na zdravotnictví a sociální obory na zdravotní škole v Turnově na Semilsku. Projekt za 58 milionů korun je před dokončením. „Tam bychom rádi 2. září 2024 zahájili školní rok bez nějakých problémů. Chceme to dokončit i za cenu, že si ty nedodělané práce objednáme u někoho jiného, a vzniklé škody pak budeme uplatňovat v insolvenčním řízení," dodal liberecký hejtman.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto BREX

Štítky ČR, stavby, soud, správa, firmy, BREX, Liberecký

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká stavební firma BREX je v insolvenci, žádá povolení reorganizace  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.