Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Firma BREX, která podala návrh na insolvenci, nedokončila pro kraj zakázky za půl miliardy

Několik staveb silnic, výstavba centra odborného vzdělávání v Turnově a nový dům pro sociální služby Tereza v Semilech. Celkem sedm silničních a dvě investiční akce má podle smluv dokončit firma BREX pro Liberecký kraj. Ta však podala v úterý 21. května návrh na insolvenci a pokračování projektů je tak nejisté.

Kraj nyní hledá cesty, jak zakázky ideálně dokončit a pokouší se s firmou domluvit na postupu.

Je to pro nás významná komplikace. U zakázek, kde jsme těsně před dokončením, jako je například Centrum odborného vzdělávání v Turnově, děláme všechno proto, aby firma Brex projekty dokončila. U zakázek, u kterých je evidentní, že je firma není schopna dokončit, hledáme možnosti, jak smlouvy ukončit, a vybereme nové dodavatele na zbývající část stavebních prací,“ uvedl hejtman Martin Půta (Starostové pro LK).

Liberecká stavební firma BREX je v insolvenci, žádá povolení reorganizace

Liberecká stavební společnost BREX je v insolvenci, věřitelům dluží bezmála 179 milionů korun. Návrh na zahájení insolvenčního řízení podal jednatel společnosti, žádá povolení reorganizace, vyplývá z insolvenčním rejstříku. Podnik má problémy...

V případě silničních staveb jde o projekty v hodnotě 253,8 milionů korun, kdy k 17. květnu bylo za práce vyfakturováno 32,4 milionu korun.

Nyní se připravujeme a mapujeme současnou situaci. Řešíme rozpočty a fázi vyfakturovaných prací. Naším cílem je udělat maximum pro to, aby se stavby dokončily,“ doplnil Jan Sviták (Starostové pro LK), statutární náměstek pro resort dopravy.

Problémy se konkrétně dotýkají staveb devíti mostů. V případech Víchové či Záskalí jsou mosty dokončeny a zbývá jen dotažení finálních prací. V Pertolticích se na mostě přes Panenský potok zatím dál pracuje a nelze nyní předpovídat, co se bude dál odehrávat. Tři mosty mezi Kněžicí a Lvovou dokončí firma Colas a rekonstrukce mostu U Jarmary v Jilemnici ani nezačala, stejně jako dvou mostů ve Veselé. Zadrhla se také velká rekonstrukce silnice II/294 v Rokytnici nad Jizerou, včetně humanizace.

Stran pozemních staveb firma BREX nepokračuje ve výstavbě Centra odborné spolupráce při zdravotnické škole v Turnově, zakázce za více než 51 milionů korun. Z 90 procent je však vše dokončeno.

Nyní intenzivně komunikujeme s firmou. Pevně věříme, že stavební práce dokončí. Pokud k tomu nedojde, budeme muset vybrat nového dodavatele na zbývající část prací. Naším hlavním cílem je, aby se v novém školním roce mohli žáci učit v moderně vybaveném Centru odborného vzdělávání,“ dodal Zbyněk Miklík (Piráti), náměstek hejtmana pro resort ekonomiky.

V ohrožení se ocitl i projekt transformace Sociální služby Tereza v Semilech Na Vinici, kde mělo vzniknout nové bydlení pro potřebné. „Předpokládáme, že se objekt zakonzervuje a na dodělání zbývající části stavby vypíše kraj nové výběrové řízení,“ doplnil Miklík.

Pozdržená rekonstrukce Lidových sadů má začít na začátku června

Krajští radní vybrali novou firmu, která by měla zrekonstruovat budovu Lidových sadů. Proměnit se má v hudebně kulturní kreativní centrum a jeho obnova měla začít už koncem ledna. Ovšem společnost Brex, která vyhrála výběrové řízení, od...

Ohodnoť článek

Foto Liberecký kraj

Štítky stavby, insolvence, BREX, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Firma BREX, která podala návrh na insolvenci, nedokončila pro kraj zakázky za půl miliardy  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.