Počasí dnes27 °C, zítra19 °C
Pátek 21. června 2024  |  Svátek má Alois
Bez reklam

Kvůli africkému moru prasat se opět v kraji zvětšilo uzavřené pásmo

V souvislosti s vývojem nákazové situace znovu upravila Státní veterinární správa (SVS) hranice uzavřených pásem vytýčených v Libereckém kraji kvůli výskytu afrického moru prasat (AMP) v tamní populaci divočáků. Do uzavřeného pásma II, tedy oblasti s výskytem nákazy, nově přibylo 36 katastrálních území o celkové výměře 265 km². Území uzavřeného pásma I se rozšířilo o 80 katastrálních území o rozloze přes 345 km².

Ke zvětšení pásem veterináři přistoupili kvůli nálezu nakaženého divočáka uloveného 6. května na Fojtce na Liberecku. Místo odlovu bylo mimo uzavřené pásmo II a šlo o pásmo I, proto muselo dojít ke zvětšení obou oblastí. 

Uzavřené pásmo II, tedy oblast s výskytem afrického moru prasat u prasat divokých, zabírá na Liberecku po úpravě 786 km². Na tuto oblast navazující „nárazníkové pásmo“, tedy uzavřené pásmo I má po úpravě 826 km². V obou pásmech platí mimořádná veterinární opatření s cílem zamezit šíření nákazy v populaci divokých prasat, a především jejímu zavlečení do chovů prasat domácích. Opatření v uzavřeném pásmu II jsou přísnější," uvedl mluvčí SVS Petr Vorlíček.

Veterinární správa touto cestou musí postupovat podle platné evropské legislativy a hranice pásem upravovat pod výskytu nakažených, odlovených či nalezených uhynulých kusů. Z dlouhodobého hlediska se podle veterinářů jejich plocha postupně zvětšuje. Původní „pásmo infekce“ vyhlášené v prosinci 2022 po prvním potvrzeném případu na Frýdlantsku mělo zhruba 200 km². V závěru května umožnil příznivý vývoj vyjmout z pásem oblast na Českolipsku. Naopak v severnějších částech Libereckého kraje v posledních týdnech nově potvrzených případů přibývá.

Proto opět apelujeme na chovatele, myslivce i veřejnost, aby striktně dodržovali přijatá opatření, která mají za cíl omezit šíření nákazy v populaci prasat divokých a ochránit chovy prasat domácích,“ uvedl ústřední ředitel SVS Zbyněk Semerád. „Aktuálně jsem zřídil zvláštní inspekční skupinu, která bude až do konce července provádět v chovech prasat na území Libereckého kraje kontroly zdravotního stavu a podmínek biologické bezpečnosti, Veterinární inspektory z Libereckého kraje v ní dočasně posílí také pět kolegů z jiných regionů,“ dodal Semerád.

Od počátku letošního roku veterinární správa zatím eviduje 18 případů AMP u prasat divokých, kdy devět bylo nalezeno uhynulých a devět bylo ulovených kusů. Celkem bylo v ČR od počátku nákazy na konci roku 2022 potvrzeno 75 případů AMP u nalezených uhynulých či ulovených prasat divokých. AMP se stále vyskytuje pouze u prasat divokých, v chovech domácích prasat nebyla v ČR tato nákaza dosud nikdy potvrzena.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Drbna, SVS

Štítky africký mor prasat, rozšíření pásem, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvůli africkému moru prasat se opět v kraji zvětšilo uzavřené pásmo  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.