Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Jizerskohorské muzeum se po povodních konečně otevřelo návštěvníkům

Se zpožděním až teď v polovině července zahájili turistickou sezonu v Jizerskohorském technickém muzeu v Bílém Potoce na Liberecku. Plány jim letos nejprve zkomplikovala koronavirová pandemie a na konci června ještě povodeň, která podemlela základy jedné z budov muzea. Statik škody posoudil a žádné nebezpečí návštěvníkům nehrozí, řekl majitel muzea a také starosta Bílého Potoka Pavel Šercl.

Jizerskohorské muzeum působí ve 170 let staré přádelně, kterou v polovině 19. století poháněla nejprve prostřednictvím kola a převodů síla vody a později parní stroj. Od začátku 20. století se v továrně vyráběla kobercová příze a výroba se tam udržela až do roku 2001, kdy podnik zkrachoval. Od dubna 2011 je areál kulturní památkou. Fabrika několikrát vyhořela, její současná podoba je tak z počátku 20. století.

Návštěvníci najdou v muzeu expozici věnovanou energetice. Vidět tam mohou parní kotle, které kdysi továrnu poháněly. „Jestli nám ještě někdy zbudou síly, tak bychom rádi zrestaurovali a uvedli do provozu unikátní parní stroj Ringoffer, který už máme v depozitáři. Je totožný jako ten, který tu kdysi byl," řekl Šercl. V dalších patrech muzea jsou expozice letecké techniky a letecké archeologie nebo textilních a šicích strojů.

Bývalá textilka není podle Šercla jediným objektem, který byl červnovou povodní v obci zasažen. Škody v Bílém Potoce přesáhly 12 milionů korun. Jen náklady na opravu narušené zdi muzea odhaduje na více než dva miliony. „Nevíme v jakém stavu je skála, zda ji nebude také nutné zpevnit," poznamenal.

Podle informací Libereckého kraje dosáhly škody v kraji po povodni zhruba 65 milionů korun. Většina jich připadá na Frýdlantsko, ale škody zaviněné povodní hlásí ale také Chrastava na Liberecku a Rovensko pod Tros=kami na Semilsku.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jizerskohorské muzeum

Štítky ČR, muzea, správa, záplavy, Bílý Potok, muzeum, povodeň, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jizerskohorské muzeum se po povodních konečně otevřelo návštěvníkům  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.