Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Světová premiéra Legendy z Mlžných hor spojí všechny tři soubory divadla

Liberecké divadlo na závěr května připravuje světovou premiéru pohádkového fantasy příběhu Legendy z Mlžných hor. V rámci představení se vůbec poprvé v historii na jevišti setkají všechny tři soubory, tedy činohra, opera a balet. Autorský text začal vznikat v době tvrdého lockdownu a podíleli se na něm dramaturgové Lenka Chválová a Jiří Janků, hudbu k jejich libretu zkomponoval Jan Kučera.

„Když jsem před rokem stála před naším operním souborem a pokoušela se poprvé v životě režírovat operu, tajil se mi dech z té krásy, které jsou operní lidé schopni. Denně chodím do své kanceláře kolem baletního sálu a často se před jeho dveřmi zastavuji a hledím s údivem a obdivem na práci tanečníků. A pak se ráda vracím domů ke svým, kteří bádají, pracují s emocí, umí diváky rozplakat i rozesmát,“ řekla šéfka činohry Kateřina Dušková.

Sama toužila divákům libereckého divadla zprostředkovat všechno, s čím se denně setkává na chodbách divadla, tedy hudbu, zpěv, tanec a herce ruku v ruce s kouzly a zázraky.

Nejprve chtěli v divadle využít už existující kus, nenašli ale žádná, kde by všechny tři soubory byly zastoupeny rovnocenně. Tvůrci si tedy museli vytvořit vlastní autorský text. „Jedna z prvních věcí, která nás napadla, bylo obrátit se k žánru fantasy,“ prozradil Jiří Janků, dramaturg a spoluautor scénáře. „Jednak je poměrně oblíbený, a především dává šanci propojit hudbu, tanec i slovo do smysluplného tvaru. Chtěli jsme vytvořit alegorii dnešního neklidného světa, který má spoustu trápení a starostí a potřebuje nějakou naději, lék,“ dodal.

Ústředními hrdiny jsou tři sourozenci – děti, které přicházejí o rodiče a prchají z bezpečného světa lidí a vydávají se do neznáma hledat mámu a tátu. Svět lidí řídí lehce totalitně-populistický Starosta a jeho mocná Dáma. Děti procházejí bouří na hřebenech hor a objevují cizí světy dávných sousedů, čelí strachu, pochybám i nutkání vrátit se do bezpečí, nevzdávají se ale a jejich cesta za rodiči působí každým krokem a rozhodnutím změnu celého světa. Setkávají se s řadou zvláštních bytostí a odemykají mnohé zapovězené dveře, aby nakonec našly odpověď pro všechny trpící a zázračný lék na každou duši.

Světové premiéry Legendy z Mlžných hor jsou naplánovány na 20. května a 22. května 2022.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto DFXŠ

Štítky divadlo, dfxš, soubory, legendy z mlžných hor, premiéra, Legenda, hudba, Jiří Janků, Jan Kučera, představení, opera

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Světová premiéra Legendy z Mlžných hor spojí všechny tři soubory divadla  |  Kultura  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.