Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Z 1. kola volby prezident nevzejde, rozhodne se mezi Zemanem a Drahošem za dva týdny

O tom, kdo bude v příštích pěti letech prezidentem, se rozhodne až za dva týdny. V nynějším prvním kole přímé volby žádný z devíti kandidátů nadpoloviční většinu hlasů nezíská. Finalisty jsou podle očekávání dosavadní prezident Miloš Zeman a bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš.

Zeman vítězil ve všech krajích kromě Prahy. Pouze v hlavním městě před ním byl Drahoš, který s přehledem vedl také v zahraničních okrscích.

Žádný z předvolebních průzkumů nenaznačoval, že by současný prezident Miloš Zeman, nebo některý z jeho rivalů mohl být zvolen nadpoloviční většinou hlasů už nyní. Hlasovat přišly podle odhadu volebních komisařů tři pětiny voličů. Zřejmě nejvyšší byla účast v Praze, kde byla v průměru dvoutřetinová. Naopak v Karlovarském kraji se pohybovala kolem 50 procent.

Vítězem prvního kola přímé prezidentské volby v Libereckém kraji je současný prezident Miloš Zeman, na druhém místě skončil akademik Jiří Drahoš.

Jednoznačnými favority na postup byli podle průzkumů Zeman (SPO) a bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš. Na dvouciferný výsledek mohou pomýšlet také textař a podnikatel Michal Horáček, bývalý premiér Mirek Topolánek a případně i diplomat Pavel Fischer. Zbývající kandidáti - lékař Pavel Hilšer, podnikatel Vratislav Kulhánek (ODA), vydavatel a producent Petr Hannig (Rozumní) a prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek (Realisté) podle průzkumů mnoho voličů nezlákali.

Oficiální podobu získají výsledky počátkem příštího týdne, patrně v úterý. Vyhlásit je musí ve Sbírce zákonů Státní volební komise, která se kvůli tomu sejde o den dříve. Na možnost zpochybnění průběhu prvního kola si případní stěžovatelé budou muset počkat až na konec ledna, pokud příští prezident vzejde až z volebního finále za dva týdny.

Autoři | Foto Facebook

Štítky prezident, volba, Miloš Zeman, Jiří Drahoš, Akademie věd České republiky, průzkum, Praha, Mirek Topolánek, Michal Horáček, Pavel Fischer, Vratislav Kulhánek, Petr Hannig

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z 1. kola volby prezident nevzejde, rozhodne se mezi Zemanem a Drahošem za dva týdny  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.