Počasí dnes10 °C, zítra15 °C
Neděle 15. září 2024  |  Svátek má Jolana
Bez reklam

Nejvyšší volební potenciál má v Libereckém kraji ANO, těsně následované Starosty

Nejvyšší volební potenciál ve volbách do zastupitelstva v Libereckém kraji mělo podle průzkumu agentury Kantar hnutí ANO s 37,5 procenta. O půl procentního bodu nižší potenciál, 37 procent, měli v době sběru dat Starostové pro Liberecký kraj, kteří posledních 12 let v kraji vždy volby vyhráli. Výzkumu volebního potenciálu se mezi 6. a 27. srpnem zúčastnilo v kraji 687 respondentů, výsledky dnes zveřejnila Česká televize.

Na třetím místě se značným odstupem následuje koalice SPOLU pro Liberecký kraj (ODS, TOP 09, KDU-ČSL) s potenciálem 19,5 procenta. Čtvrtí ve výzkumu skončili Piráti s 13 procenty těsně následovaní koalicí SPD a Trikolora s potenciálem 12,5 procenta. Nad desetiprocentní hranici potenciálu s 11,5 procenty by ještě podle výzkumu dosáhlo uskupení SPOLU PRO Liberecký kraj, v němž společně kandidují Svobodní a Soukromníci.

Hnutí ANO zvažují častěji lidé starší a lidé s nižším vzděláním, mezi podporovatele Starostů pro Liberecký kraj nebo vládní koalice Spolu se podle výzkumu řadí častěji lidé s vyšším vzděláním. Piráti mají své voliče hlavně v mladší generaci stejně jako uskupení SPOLU PRO Liberecký kraj, v němž figurují Svobodní a Soukromníci. „ANO a Starostové mají sice v tomto kraji podobně vysoký potenciál, ale hnutí ANO má mnohem vyšší voličské jádro, je tak pravděpodobné, že by ve volbách získalo nakonec víc hlasů než Starostové," uvádí závěry průzkumu.

Voliči v Libereckém kraji budou 20. a 21. září vybírat krajské zastupitele z 544 kandidátů na 13 kandidátkách. Před čtyřmi lety vybírali ze 16 kandidátek, uspělo jich pět. Vyhráli Starostové pro Liberecký kraj v čele s Martinem Půtou, který funkci podruhé obhájil. Hlas dalo starostům 38,57 procenta voličů a získali 22 mandátů ze 45 v krajském zastupitelstvu. Druhé skončilo ANO, jež má deset křesel, Piráti a ODS získali po pěti. Do zastupitelstva se dostala ještě SPD, má tři zastupitele. Kraji vládne koalice Starostů, Pirátů a ODS, s většinou 32 hlasů. ANO a SPD zůstaly v opozici.

Hodnocení článku je 86 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky ČR, volby, média, kraje, Liberecký, průzkum, ano, starostové

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nejvyšší volební potenciál má v Libereckém kraji ANO, těsně následované Starosty  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.