Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Změní se výsledky voleb? Možná se budou přepočítávat hlasy

Pobočka krajského soudu v Liberci dostala zatím osm stížností na komunální volby v Libereckém kraji. Jedna se týká i Liberce, navrhovatelka chce kvůli těsnému výsledku ODS přepočítat všech 87 okrsků. Budou se v Liberci přepočítávat hlasy? To se teprve uvidí. V pondělí soud stížnosti uzavře a pak o nich bude rozhodovat.

ODS v Liberci jen o čtyři desetiny překročila pětiprocentní hranici nutnou pro získání mandátu v zastupitelstvu. Má dva zastupitele. "Sčítání posledních deseti procent podle žalobkyně trvalo nepřiměřeně dlouhou dobu, z čehož dovozuje, že došlo k nějakým chybám ve sčítání. A když je volební výsledek ODS tak těsný, navrhuje přepočet všech 87 okrsků," uvedla
mluvčí soudu Karolina Francová. V Liberci se musel přepočítat kompletně jeden okrsek, což vyhlášení konečného výsledku oddálilo asi o šest hodin. Pokud by soud žalobkyni vyhověl, v Liberci by se muselo přepočítat 28748 hlasovacích lístků.

Tři stížnosti v Jablonci

Tři stížnosti spojené s Jabloncem souvisejí s vyřazením České strany národně sociální (ČSNS) ještě před volbami. Navrhovatelé se dožadují opakování voleb ve městě s 45 tisíci obyvateli. ČSNS byla v Jablonci vyřazena kvůli vadám na kandidátní listině. Už před volbami se tím soud zabýval a potvrdil správnost jejího vyřazení.

Dva návrhy se týkají Frýdlantu. Jedna z žalob směřuje na neplatnost zvolení Dana Ramzera do zastupitelstva. Jeho ODS volby ve městě se 7500 obyvateli vyhrála a Ramzer obhajující post starosty dostal nejvíce hlasů. "Jako žalobní důvod je uveden účelově přihlášený pobyt," řekla Francová. Ramzer to označil za nesmysl, ve Frýdlantu bydlí od roku 2006. Soud dostal také návrh na přepočet hlasů ve Frýdlantu, zvolený způsob sčítání prý vedl k nepřesným výsledkům.

Podezření v Českém ráji

Soud bude posuzovat i platnost voleb v Žernově v Českém ráji, které se nachází nedaleko Rovenska pod Troskami. "Jsou tam udávány dva důvody. Prvním je, že členové volební komise nebyli nepřetržitě přítomni ve volební místnosti po celou dobu voleb," uvedla Francová. Druhým důvodem je podezření, že při přepočítání se upravovaly volební lístky. Výsledky tomu ale moc nenasvědčují. V Žernově ze 137 voličů hlasovalo 90 lidí, kteří vybírali sedm z devíti kandidátů. První neúspěšný získal 29 hlasů, ke zvolení jich potřeboval o 21 více. I starosta Zdeněk Mrkvička považuje stížnost za nesmyslnou. "Volební místnost byla stále otevřená a nedovedu si představit, jak by komise lístky upravovala," řekl.

Po komunálních volbách před čtyřmi lety dostal soud v Liberci čtyři stížnosti. Zamítl tři, po jedné v Liberci, Josefově Dole a Jindřichovicích pod Smrkem. Naopak v Raspenavě se kvůli chybnému součtu výsledky změnily ve prospěch starosty Pavla Lžičaře, který se po opravách dostal do zastupitelstva.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, ODS, volby, Volby do zastupitelstev obcí v Česku, Karolina Francová, Liberecký kraj, Dan Ramzer, Jablonec, Česká strana národně sociální, Frýdlant

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Změní se výsledky voleb? Možná se budou přepočítávat hlasy  |  Politika  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.