Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Podívejte se: Červnová povodeň na Liberecku

Velká voda udeřila! Na některých místech Libereckého kraje platil v neděli 3. stupeň povodňové aktivity. Hladina toků přes den stoupala i klesala. Situace je na Liberecku různá. Neustávající déšť ale uklidnění situace nepřinese.

V Mníšku v neděli hladina Jeřice vystoupala na 153 centimetrů, což potvrdilo poslední měření Povodí Labe provedené ve čtyři hodiny odpoledne. Očekávali zde, že bude voda i nadále stoupat. Obdobná situace byla odpoledne v Předláncích, kde hladina Smědé vyšplhala k číslu 241 centimetrů.

Krajská povodňová komise, která se sešla už ve dvě hodiny odpoledne, prozatím žádná velká opatření nepřijala a situaci nadále sleduje. 

České dráhy zastavily vlaky na trati iberec - Česká Lípa, konkrétně v úseku z Křižan do Rynoltic. Kvůli povodni nepojedou nejméně do 18. hodin v podvečer. Voda totiž na zmíněném místě podemlela trať. Dopravní obsluhu se momentálně staží České dráhy zajistit náhradní autobusovou dopravou.

Od nedělního rána vyjížděli hasiči k technické pomoci spojené s vydatnými srážkami v jednatřiceti případech. Od včerejšího dne tak řešili 60 technických událostí. 

"Kromě monitoringu, pytlování a čerpání vody zasahovali také několikrát u popadaných stromů. Například ve 13:27 hodin byli voláni chrastavští hasiči do části obce Dolní Vítkov, kde bylo třeba odstranit zaseklý strom z potoka, který vytvářel v korytě hráz," přiblížila mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová. Pád stromu do komunikace i do drátů elektrického vedení řešili liberečtí profesionálové na silnici z Bílého Kostela nad Nisou směrem na Václavice.

Profesionální i dobrovolní hasiči nadále provádějí monitoring vodních toků. Během dne tak byly povolány například jednotky Jablonného v Podještědí, Mníšku, Chotyně, Raspenavy, Stráže nad Nisou, Liberce - Růžodolu I či Liberec - Krásné Studánky. Druhý stupeň povodňové aktivity je stále na Jeřici v Mníšku a Lužické Nise v Hrádku nad Nisou.

Řeky i říčky se rozlévají už dva dny

Zvyšující se hladiny řek a říček zaměstnávají už od včera hasiče i záchranáře. S obavami vzhlíží k nebi i lidé v mnoha obcích.

Vydatné srážky potrápily v noci obce v povodí Smědé, kde byl v Předláncích vyhlášen kolem půlnoci 3. stupeň povodňové aktivity. Hasiči v Předláncích a Višňové provedli protipovodňová opatření. Hladina Smědé kulminovala o 2. hodině ranní, v době vydání zprávy je zde 2. stupeň povodňové aktivity a dle údajů Povodí Labe voda nadále klesá,“ popsala v neděli v 9 hodin ráno mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Zdenka Štrauchová.

V kraji byla nejhorší situace na Českolipsku. Od včerejška do dnešního rána řešili hasiči celkem 35 událostí souvisejících s velkou vodou, z toho šestnáct právě na Českolipsku.

Hasiči tam již od odpoledne řešili ucpané propustky a prováděli pytlování například kolem potoka protékajícího Novým Oldřichovem. Na nohou tak byly dobrovolné jednotky Nového Oldřichova, Kamenického Šenova, Kravař či Nového Boru,“ přiblížila situaci Štrauchová.

Na řece Jizeře byl dosažen 3. SPA pouze v Jablonci nad Jizerou mezi jednou a třetí hodinou ranní. V Semilech zasahovali profesionální hasiči ve 2.37 hodin, kdy ukotvovali na Jizeře plovoucí pracovní plošinu sestavenou z pontonů a lešení, která by při dalším vzestupu hladiny hrozila možným poškozením tamní lávky.

V Železném Brodě na Jablonecku byla svolána povodňová komise obce. Ta rozhodla, že pokud hladina Jizery dosáhne výšky 350 cm, začnou v Brodě s pytlování propustků a problémových částí u řeky, kde by mohla voda vylitá z koryta zaplavit rodinné a bytové domy.

Hladina řeky Jizery V Brodě nakonec kulminovala po třetí hodině ranní na hodnotě 330 cm. Nejblíže k řece položená místa, tábořiště ve Splzově nebo kemp v Malé Skále, byla preventivně evakuována,“ doplnila Zdenka Štrauchová.

Situace na Liberecku v 16.00 hodin

3.SPA
Jeřice, Mníšek
Smědá, Předlánce

2.SPA
Lužická Nisa, Hrádek nad Nisou

1.SPA
Lužická Nisa, Liberec

Situace na Liberecku ve 14.00 hodin

2.SPA (pohotovost)
Lužická Nisa, Hrádek nad Nisou
Jeřice, Mníšek

1.SPA (bdělost)
Lužická Nisa, Liberec
Smědá, Předlánce

 

Aktuální situace na Liberecku v neděli 2. června v 12.00 hodin

1.SPA (bdělost)
Lužická Nisa, Liberec
Lužická Nisa, Hrádek nad Nisou
Jeřice, Mníšek
Smědá, Předlánce

Předpověď počasí na nejbližší hodiny (Zdroj: ČHMÚ)

Výstraha ČHMÚ: Vzhledem k srážkovým úhrnům, které spadly na povodněmi zasažené území, a srážkám které ještě spadnou v následujících hodinách očekáváme i nadále výrazné vzestupy s četným dosažením 3. SPA zejména na tocích v povodí Berounky, horní Vltavy, Smědé, Jizery a na tocích odvodňující severní a severozápadní pohraniční hory.
Povodňové ohrožení platí od 2. června 00:30 hodin do odvolání. Velmi vydatný déšť potrvá od 2. června 00:30 do 2. června 23:00 hodin.
Aktuální srážky: 0,6 mm/1 hodinu

Předpověď na neděli 2. června.

Situace:
Přes naše území postupuje okluzní fronta.
Zataženo s deštěm, místy s trvalým a vydatným.
Nejvyšší denní teploty 13 až 16 °C, na horách 9 až 12 °C.
Mírný severní až severozápadní 3 až 7 m/s, na horách čerstvý 8 až 12 m/s.
Upozornění: I nadále očekáváme místy vydatnější déšť s možností vzestupu
vodních hladin.


Předpověď na noc a pondělí 3. června

Situace:
Počasí u nás bude ovlivňovat okluzní fronta.

Počasí v noci (22-07):
Zataženo, občas déšť.
Nejnižší noční teploty 10 až 7 °C, na horách 8 až 5 °C.
Mírný severozápadní 2 až 6 m/s, na horách čerstvý 4 až 8 m/s.

Počasí přes den (07-24):
Převážně zataženo s deštěm.
Nejvyšší denní teploty 9 až 12 °C, na horách 5 až 8 °C.
Mírný severozápadní 2 až 6 m/s, na horách čerstvý 6 až 10 m/s.

Štítky Liberecký kraj, Mníšek nad Hnilcom, povodeň, Smědá, Předlánce, Lužická Nisa, Liberec, Jizera, Povodí Labe (státní podnik), Hrádek nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podívejte se: Červnová povodeň na Liberecku  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.