Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Vydejte se do Žacléře po stopách J. A. Komenského

Horské město Žacléř patří k nejstarším trvale osídleným územím Trutnovska. Nabízí svým obyvatelům a návštěvníkům nejkrásnější horská zákoutí Krkonošského národního parku a jedinečnou přírodu Rýchor. V zimním období si tu můžete užít, bez přílišného ruchu a shonu, výlet na běžkách či parádní čas na upravovaných sjezdovkách v lyžařském areálu.

Bohatou historii města i regionu mapuje Městské muzeum Žacléř. V jeho prostorách jsou umístěny čtyři stálé expozice, které vás seznámí také s významnými osobnostmi města, těžbou černého uhlí nebo s životem zdejších obyvatel. V muzeu se konají také tematické výstavy různého zaměření či tvořivé dílny.

Po stopách J. A. Komenského, který v roce 1628 v Černé Vodě u Žacléře opustil svou vlast, se můžete vydat s naučnou stezkou. Trasa začíná v centru města na Rýchorském náměstí a provede vás krásnými zákoutími Žacléře a jeho osadami Rýchory, Prkenný Důl, Vernířovice, Bobr a Černá Voda. Tato téměř 16 km dlouhá trasa končí v Černé vodě na Růžovém paloučku, kde je vybudován pomník J. A. Komenského. Informační brožuru s mapkou získáte v místním informačním centru, kde si také můžete zakoupit nový komiks Jan Amos v exilu.

TIP: Pokud si chcete zpestřit dovolenou v Žacléři, navštivte Hornický skanzen Žacléř

Na běžky se můžete vypravit od žacléřského zámku nacházejícího se cca 0,5 km od Rýchorského náměstí. U zámku nazujete běžky a bruslíte či stoupáte po hřebenech až k Rýchorské boudě. A pokud máte síly na delší túru, odbočte u Rýchorského kříže, a po Krkonošské magistrále pokračujte až na Pomezní boudy.

Za nepříznivých sněhových podmínek, vyzkoušejte upravované běžecké trasy přes Bobr, Černou Vodu až do Královce a zpět.

Skvělé podmínky pro sjezdové lyžování nabízí lyžařský areál ARRAKIS, kde mají kvalitně upravené sjezdovky pro začátečníky a náročné lyžaře. Využít můžete služeb půjčovny i občerstvení. Ve sportovním areálu BRET využijte možnost lyžařské školy pro své děti a pak si budete moci společně užít večerní lyžování.

ZAJÍMAVOST: Vydejte se na svah s lyžemi či snowboardem značky LUSTi, které vyrábějí přímo v Žacléři

Ohodnoť článek

Foto krkonoše.eu

Štítky krkonoše, Žacléř, komenský, Jan Amos Komenský, běh na lyžích, Rýchory, okres Trutnov, Krkonošský národní park, Černá Voda, Rýchorské náměstí, Hornický skanzen Žacléř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vydejte se do Žacléře po stopách J. A. Komenského  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.