Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Podstoupila operace, aby mohla mít miminko. V těhotenství ale prodělala mozkovou příhodu, nyní bojuje za lepší život

Vztah Lukáše a Zuzky byl šťastný a plný lásky. Po svatbě zatoužili po miminku. Tehdy ale nastaly komplikace a i když se vytouženého miminka dočkali, Zuzka sama má před sebou ještě dlouhý boj. A rodina nyní prosí veřejnost o finanční dar v těžké situaci.

Vše přitom začalo docela idylicky. „Se Zuzkou jsme v roce 2017 spojili naše životy v jeden. V roce 2018 jsme si řekli, že bychom rozšířili naši rodinu o potomka,“ popisuje manžel Zuzky Lukáš Háva. Když vytoužené těhotenství nepřicházelo, zamířil pár k lékařům. Tam zjistili, že Zuzka má cysty, které se ale dají odstranit operací.

Jenže při samotné operaci byla zjištěna Endometrióza a bohužel v nejhorším stádiu. Bylo jasné, že se Zuzka bude muset podrobit další operaci, aby si mohla splnit svůj velký sen, a to mít dítě. Objednali jsme se tedy do porodnice Apolinář, kde se Zuzka podrobila šestihodinové operaci. Zuzce byly odstraněny veškeré cysty, ale také přišla díky srůstům o 20 cm tlustého střeva, vypráví Lukáš.

Tehdy to vypadalo, že se na mladý pár konečně usmálo štěstí. I přes vize doktorů, že těhotenství bude možné jen umělým oplodněním, se Zuzce s Lukášem podařilo počít malého Matyáška. Budoucí rodiče si užívali veselé období před příchodem potomka, ale pak přišel zlom.

Rodině můžete přispět na transparentním účtu zde.

Zuzka utrpěla v sedmém měsíci cévní mozkovou příhodu a v tu chvíli bojovala o svůj život. Díky včasné pomoci lékařů byl Zuzce zachráněn život, ale ještě nebylo vůbec vyhráno. Po operaci mi bylo řečeno, že se ze Zuzky stane ležák, který nás nepozná a nikdy nám nic neřekne. Další den se Zuzka začala zhoršovat a kvůli dítěti musela být vrtulníkem transportována do krajské nemocnice v Ústí nad Labem. V Ústí bylo dva dny všechno v pořádku jak Zuzka, tak náš syn Matyáš. Třetí den se ale Zuzky stav náhle zhoršil a musela okamžitě na sál. Zuzce se začal zvětšovat otok na mozku a musela ji být odstraněna lebeční kost na levé straně ve tvaru měsíce, popisuje manžel.

K tomu navíc začal ztrácet nenarozený Matyášek odezvy. A tak zatímco Zuzce operovali hlavu, musel být proveden ještě císařský řez. Naštěstí malý Matyášek je naprosto zdravý, za to Zuzka se potýká s následky prodělané mozkové příhody.

I přes špatné prognózy doktorů, že nemůže hýbat pravou rukou, nohou a neumí mluvit, je to velká bojovnice. Začíná pomalu hýbat nohou i mluvit. Manžel Lukáš na podporu rodiny zřídil transparentní účet. Ten by měl rodině podpořit zafinancovat zejména rehabilitační programy, pomůcky nebo třeba logopedické centrum.

Hodnocení článku je 82 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto Lukáš Háva

Štítky operace, nemoc, miminko, Zuzka, Lukáš, těhotenství, rodina, Ústí nad Labem

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Podstoupila operace, aby mohla mít miminko. V těhotenství ale prodělala mozkovou příhodu, nyní bojuje za lepší život  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.