Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na letišti roste nový heliport. Hotový by mohl být do konce léta

Na libereckém letišti začala výstavba nového heliportu záchranné služby zhruba za osm milionů korun. Hotový by měl být letos do konce srpna a umožní i noční přistávání vrtulníků, řekl dnes mluvčí krajské záchranné služby Libereckého kraje Michael Georgiev.

Na základě smlouvy s ministerstvem zdravotnictví může záchranná služba vrtulník z libereckého letiště zatím využít jen ve dne, od úsvitu do soumraku. To bude platit i po dostavbě heliportu, podle Georgieva ale má význam mít přistávací plochu pro noční lety uzpůsobenou už nyní. „Nemá smysl stavět heliport, který by nesplňoval kritéria a za pár let ho pak předělávat pro noční lety, takže se to dělá najednou," uvedl. Už po dostavbě se navíc prodlouží doba, kdy bude možné vrtulník využít. Nyní podle Georgieva nelétá, pokud by se nestihl na základnu vrátit za světla.

Liberecká záchranná služba má zájem o celodenní provoz, podporu má v tomto směru i od Libereckého kraje. „Po dostavbě budeme informovat ministerstvo zdravotnictví, že podmínky splňujeme," uvedl Georgiev. Základna, která v Liberci funguje od roku 1993, je jediným stanovištěm v zemi bez možnosti nočního provozu. Za tmy mohou vrtulníky přistát jen v areálu nemocnice, kde je přistávací plocha osvětlená. Nemohou tam ale zůstat a zatím se nemají kam vrátit.

Za rok vrtulník z libereckého letiště létá téměř k 600 případů. Přistávací plocha je hned u hangáru, vybudováním nového naproti přes cestu budou vzlety i přílety bezpečnější. „Bude to pro nás zlepšení a splnění veškerých podmínek Úřadu pro civilního letectví," uvedl mluvčí záchranné služby. Na novém heliportu bude moci přistávat nejen vrtulník záchranářů, ale také policie. Nový heliport bude na ploše 14 krát 14 metrů a jeho součástí bude i přibližovací čtvercová plocha s 26 metry na každé straně.

Letecká základna v Liberci vznikla před lety jako osmnáctá v tehdejším Československu. I proto je označení jejího vrtulníku Kryštof 18. Létá nejen po Libereckém kraji, ale v případě potřeby i do středních Čech a hradeckého kraje. Výrazným posunem pro leteckou záchrannou službu v Liberci bylo vybudování heliportu v areálu liberecké nemocnice před pěti lety. Zvýšily se tím šance pacientů na přežití. V minulosti musel vrtulník letět na letiště, kde pacienta přeložili do sanitky. Pak ho čekala cesta přes město, což představovalo dalších deset až 15 minut. Dnes mohou vrtulníky celoročně přistát přímo v areálu nemocnice.

Hodnocení článku je 88 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto Jiří Pařízek

Štítky ČR, zdraví, letectví, stavby, Liberec, letiště, zdravotnická záchranná služba, Liberecký kraj, Ministerstvo zdravotnictví České republiky, Krajská nemocnice Liberec, Československo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na letišti roste nový heliport. Hotový by mohl být do konce léta  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.