Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Připravte foťáky a v noci vyrazte na Perseidy. Čeká nás vrchol nebeské podívané

Dnes večer je ideální příležitost k tomu vidět každoroční nebeskou podívanou – meteorický roj Perseidy, ta by měla vyvrcholit ve středu 12. srpna odpoledne. Roj je nejlepší pozorovat v noci před maximem, tedy z úterý na středu.

Pokud vyrazíme pozorovat tento úkaz na místo mimo město, pak na Měsícem osvětlené obloze zejména mezi půlnocí a 4. hodinou ráno můžeme spatřit zhruba 50 meteorů za hodinu.

Roj Perseid se nám ukazuje tím, jak Země každý rok mezi 17. červencem a 24. srpnem prochází na své dráze skrze prachový proud rozptýlený za mateřskou kometou roje – jde o kometu 109P Swift-Tuttle.

Prachové částice zvané meteoroidy se střetávají se Zemí a v atmosféře zazáří jako meteory, lidově „padající hvězdy“. Protože tyto částice mají rozměry zpravidla menší než zrnka písku a jsou složeny z křehkého kometárního materiálu, při průletu zemskou atmosférou se zcela vypaří.

Podmínky letos nejsou ideální 

Pozorovat je můžeme více než měsíc okolo maxima roje, nejvíce jich však padá v době, kdy se Země ocitá v nejhustší oblasti proudu meteoroidů, vždy okolo 12. srpna.

Perseidy lze sledovat pouhýma očima, není potřeba žádný dalekohled, protože vylétají náhodně po celé obloze. Nejlépe se pozorují daleko za městem, kde je výhled do všech stran.

„Po maximu už aktivita prudce klesá, nejvhodnější je úkaz pozorovat z úterý 11. na středu 12. srpna, tedy před maximem,“ dodává astrofotograf a popularizátor astronomie Petr Horálek.

Je důležité dodat, že podmínky nejsou letos ideální, na obloze bude Měsíc ve fázi krátce po poslední čtvrti, který v noci před maximem vychází ještě před půlnocí a bude rušit svým svitem. Nebude tedy možné spatřit ty nejslabší meteory. Přesto se však pozorování meteorů doporučuje, a to zejména v druhé polovině noci, kdy souhvězdí Persea s radiantem roje vystoupá nejvýš nad obzor a roj bude spět ke svému maximu.

Vše mohou zkomplikovat přeháňky a bouřky 

Počasí jako takové rovněž nebude „spolupracovat” úplně stoprocentně. „V nejbližší noci na úterý bude nejméně oblačnosti v jižní části území – tam bude jasno nebo skoro jasno. Na zbytku území bude oblačno až polojasno, lokální přeháňky a bouřky. Během té hlavní noci z úterý na středu bude v první polovině noci polojasno až oblačno, opět lokální přeháňky a bouřky,” napsala Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky Perseidy, pozorování, úkaz, obloha, astronomie, meteor, Měsíc, bouřka, Petr Horálek, Dagmar Honsová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Připravte foťáky a v noci vyrazte na Perseidy. Čeká nás vrchol nebeské podívané  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.