Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Počasí na další dny: meteorologové varují před sněhem, vydatným deštěm i možnými povodněmi

Počasí v Libereckém kraji slibuje v příštích dnech hodně deště, ale i sněhu a přijít mohou dokonce i povodně. Meteorologové vydali několik výstrah.

Vydatný déšť s úhrny 60 až 80 milimetrů srážek za 24 hodin meteorologové očekávají zejména v severních oblastech na návětří hor, v ostatních regionech na východě Čech a na Moravě a ve Slezsku mezi 30 až 60 milimetry. Nad 800 metrů nad mořem tam budou srážky smíšené nebo sněhové a zejména na horách na severu a severovýchodě území napadne od deseti do 30 centimetrů sněhu. Mokrý sníh se může přechodně vyskytnout i v nižších polohách, zejména na Českomoravské vrchovině, uvedli meteorologové a doplnily, že srážky by měly ustat v noci na čtvrtek.

Na severovýchodě Čech, především v povodí horní Moravy a Odry budou dnes hladiny menších toků nad hranicí prvního povodňového stupně. V úterý večer a v noci na středu budou ale řeky v místech, kde bude pršet, stoupat. V povodí Odry, horní Moravy, Bečvy, horního Labe a Jizery lze podle ČHMÚ čekat dosažení až druhého povodňového stupně, na přítocích středního Labe výjimečně až třetího.

Meteorologové upozornili, že nový sníh může zkomplikovat dopravu a způsobit výpadky v elektřině. Vydatný déšť pak může nejen rozvodnit řeky, ale také zvýšit odtok vody z krajiny, případně zatopit silnice.

Hodnocení článku je 90 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky varování, předpověď, počasí, povodně, sníh, Morava, Liberecký kraj, Česko, Odra, Slezsko, Labe, Český hydrometeorologický ústav, Českomoravská vrchovina, povodeň

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Počasí na další dny: meteorologové varují před sněhem, vydatným deštěm i možnými povodněmi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.