Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Karavanová stání vybudují ve Frýdlantu nebo Novém Městě. Kraj rozdělí tři miliony na další

PR článek

Cestování s karavanem třeba jen po Česku je stále populárnější. Na trend reaguje i Liberecký kraj, který podporuje výstavbu zázemí pro obytná auta. Díky krajským dotacím vyrostou stání třeba u autokempu ve Frýdlantu nebo na koupališti v Novém Městě pod Smrkem. Další zájemci mají možnost získat peníze nyní, kraj na podporu výstavby karavanových stání vyhradil další tři miliony korun.

Liberecký kraj karavanová stání podpořil stejnou částkou už loni. Na dotaci dosáhli například ve Frýdlantu, kde pro karavany vyrostou tři místa přímo u areálu autokempu. „Vzniknou prakticky za jeho zdí, v Jizerské ulici, podél boční strany. Karavany či obytná auta by mohla začít tato stání využívat už na podzim tohoto roku,“ uvedl starosta města Jiří Stodůlka.

Liberecký kraj vypsal dotaci na vybudování karavanových stání podruhé. Žadatel může získat až půl milionu korun. Uzavírka žádostí je 22. dubna.

Frýdlant od kraje získal dotaci přes tři sta tisíc korun. Kromě stání vznikne i jedno servisní místo s možností likvidace šedé vody, fekálních nádrží, dočerpání pitné vody či nabití baterií. „Pandemie koronaviru přinesla kromě řady negativních věcí také jednu pozitivní a tím je obrovský boom turistiky pro naší zemi. Chceme proto tento trend také podpořit a turistům vytvořit co nejlepší podmínky. A to i pro turistiku s obytnými přívěsy či obytnými auty,“ dodal Stodůlka.

Zhruba čtyři sta tisíc korun získalo od Libereckého kraje na vybudování osmi míst pro karavany se zázemím také Nové Město pod Smrkem. „Kapacita je nedostatečná. Poptávka po parkovacích místech pro karavany a obytné vozy je velká a místo na další rozšíření tam máme," řekl starosta Nového Města Miroslav Kratochvíl. Nová místa mají v areálu koupaliště u nástupního místa na Singltrek vzniknout ještě letos.

Vizualizace karavanových stání u autokempu ve Frýdlantu.

Peníze z dotačního programu na letošní rok mohou žadatelé využít na pořízení servisní technologie pro stání obytných automobilů a přívěsů. „Jde například o elektrickou a vodovodní přípojku, výlevku odpadů a zajištění pitné vody, a to včetně souvisejících terénních úprav,“ upřesnil mluvčí Libereckého kraje Jan Mikulička.

V celém Libereckém kraji by pak postupně měla vyrůst síť karavanových stání. „Chceme dokončit síť karavanových stání v maximálních vzdálenostech třicet kilometrů od sebe tak, jak jsme to konzultovali se zástupci karavanistů a jak to odpovídá jejich potřebám a celkově tomuto trendu v cestovním ruchu,“ vysvětlila Květa Vinklátová, náměstkyně pro kulturu, památkovou péči a cestovní ruch Libereckého kraje.

O dotaci tak mohou žádat obce, které leží ve správních obvodech obcí s rozšířenou působností, jimiž jsou Česká Lípa, Liberec, Jablonec nad Nisou, Železný Brod a Jilemnice. Uzavírka žádostí je v pátek 22. dubna. Všechny potřebné informace a podmínky jsou k dispozici na webu https://dotace.kraj-lbc.cz/cestovni-ruch.

Jednotlivé obce mohou získat až půl milionu korun. Je to pro ně poslední možnost, jak od Libereckého kraje peníze na karavanová stání získat. „Tento rok se program na podporu výstavby karavanových stání vyhlašuje naposledy, v příštím roce je v plánu tento investiční program zaměřit na jinou potřebnou infrastrukturu posilující a podporující rozvoj cestovního ruchu v kraji,“ uzavřel Mikulička.

Ohodnoť článek

Foto pixabay.com

Štítky karavany, karavanová stání, Liberecký kraj, dotace, Frýdlant, Nové Město pod Smrkem, stavba, karavan, Česko, Jiří Stodůlka, pandemie covidu-19, Miroslav Kratochvíl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Karavanová stání vybudují ve Frýdlantu nebo Novém Městě. Kraj rozdělí tři miliony na další  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.