Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Parkoviště u Hokejky staví město bez povolení. Na jeho vydání čekáme, říká náměstek

Před libereckým panelákem Hokejka město staví padesátku nových parkovacích míst. Jenže podle opozice radnice nemá stavební povolení a od stavebního úřadu by tak mohla dostat až půlmilionovou pokutu. Náměstek primátora Jiří Šolc (Starostové pro LK) se ale hájí tím, že stavba by musela jinak být odložena a povolení město podle něj dostane v dohledné době.

„Máme všechny kladná stanoviska od povinných orgánů. Nicméně kácet se muselo v době vegetačního klidu, tzn. do konce měsíce března. Anebo pak až na podzim, v listopadu. Tím pádem jsme se museli rozhodnout, zdali to uděláme letos či nikoliv,“ uvedl Jiří Šolc.

Právě spěch s realizací ale opozice nepřipisuje vylepšení služeb pro občany, ale blížícím se volbám. „S blížícími se volbami bylo zjevně potřeba ukázat Liberečanům něco reálného. Neschopnost politického vedení města ovšem vyřešil náměstek Jiří Šolc po svém. Parkoviště u Hokejky tak staví přímo pod okny desítek bytů na černo, bez potřebného stavebního povolení. Považuji to za neuvěřitelné pohrdání zákony a právy lidí, kteří zde žijí,“ myslí si opoziční zastupitel Jindřich Felcman (Zelení/Změna).

Není kde parkovat. Za Hokejkou přibude padesátka nových míst

Parkování na libereckých sídlištích je problematické. K alespoň částečnému zlepšení má dojít ještě na jaře u největšího panelového domu ve městě – Hokejce, kde město za pět milionů korun vybuduje celkem třiapadesát nových parkovacích míst.

Opozice si tak vyžádala stanovisko stavebního úřadu, podle kterého mělo město už 12. dubna práce na budování parkoviště zastavit. To se ale nestalo. Aktuálně také běží řízení o odstranění stavby. „Podle stavebního zákona je možné za tento přestupek uložit městu pokutu až 500 tisíc korun. Budu žádat náměstka Šolce, aby udělenou pokutu uhradil ze svého. Nevidím jediný důvod, aby tuhle trapnou kampaň, která více než co jiného ukazuje neschopnost současného vedení města, platili Liberečané ze svých daní,“ dodal Felcman.

Jenže podle Šolce město ostatní povolení má, a tak se město rozhodlo stavbu zahájit i bez stavebního povolení. Jeho vydání považuje spíš za formalitu. „Vydání finálního povolení čekáme v dohledné době,“ řekl. Nechtěl se vyjadřovat ani k případné pokutě. „Ohledně výše, anebo zdali vůbec bude pokuta udělena, nebudu spekulovat, byl by to výsledek správního řízení,“ řekl náměstek.

Opozice ale kritizuje i dlažbu nového parkoviště. „Je budováno v rozporu s vlastními koncepčními materiály města Liberec, konkrétně s Manuálem veřejných prostranství. Parkoviště se staví z kamenné dlažby, což je materiál zbytečně drahý a v sousedství panelových domů i esteticky nevhodný,“ vysvětlil zastupitel Jindřich Gubiš (Zelení/Změna).

Mnohem levnější by podle něj bylo využití zatravňovacích dlaždic, které by zároveň umožnily vsakování dešťové vody. „Kamenná dlažba je naopak vhodná na řadě jiných míst ve městě, konkrétně v historické zástavbě, kde Technické služby ovšem zpravidla vylévají asfalt,“ dodal zastupitel.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto

Štítky parkování, hokejka, liberec, petr židek, radnice, Jiří Šolc, stavební povolení, Starostové a nezávislí, Jindřich Gubiš

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dagmar Fejglová

Takže teď všichni stavebníci hurá do stavby, je jaro, povolení na stavbu dostanete později, třeba na podzim. Nebo takto postupovat může jen Město Liberec a Vy ne? Tomu říkám "respektovat zákon".

Pátek, 22. dubna 2022, 12:03Odpovědět

Parkoviště u Hokejky staví město bez povolení. Na jeho vydání čekáme, říká náměstek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.