Počasí dnes17 °C, zítra19 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Jak bude vypadat Papírák? Město představilo koncept územní studie

Dosud je to část města, která dělá spíše ostudu. Proluky po demolicích, neopravené domy, rozbité silnice. To je dnes oblast takzvaného Papírového náměstí v Liberci. Vedení města ale pracuje na změně, představilo rozpracovanou územní studii, jak by se Papírák mohl v příštích letech proměnit.

Architektonickou soutěž vyhrálo studio re:architekti, které společně s radnicí představilo koncept studie, ke které ještě lze posílat připomínky. A jak by tedy Papírák mohl vypadat? „Studie počítá se vznikem nových parků, hřišť a dalších veřejných prostorů a také s výraznou proměnou a zpřístupněním městských teras, což bude park na hraně tohoto území pod Sokolovským náměstím,“ řekl náměstek primátora pro architekturu, veřejný prostor a dopravní stavby Jiří Janďourek (Starostové pro LK).

V oblasti se budou připravovat i projekty na městské bydlení. „Chtěli bychom vytvořit profesní byty pro mladé začínající rodiny, absolventy vysoké školy a jiné důležité profese, které každé současné město potřebuje. Jsem rád, že jsme se posunuli dál v rozvoji této čtvrti, a věřím, že se z ní jednou stane skutečně malebný kout našeho krásného města,“ dodal.

Oblast Papírového náměstí je ale na případný rozvoj složitá, pozemky zde vlastní zhruba dvacet vlastníků. Město jich má ale nejvíce, a proto se rozhodlo situaci řešit. „Cílem je kompletní zástavba území při udržení genia loci této oblasti, ale také vznik osmi veřejných prostranství. Jedním z nich by měl být nový park vytvořený revitalizací městských teras, které jsou nad Papírovým náměstím ze strany od Sokolovského náměstí,“ dodal mluvčí magistrátu Jan Král.

Proměna podle studie čeká i samotné Papírové náměstí, které je dnes spíše parkovištěm. „Nově by mělo sloužit pro kulturní a další akce,“ dodal mluvčí.

Studie klade důraz i na takzvanou modrozelenou infrastrukturu včetně hospodaření vodou. A velká změna čeká i parkování, které by mělo být na okraji celé oblasti.

Hodnocení článku je 80 %. Ohodnoť článek i Ty!

Foto re:architekti

Štítky papírák, papírové náměsti, územní studie, liberec

Jak bude vypadat Papírák? Město představilo koncept územní studie  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.