Počasí dnes19 °C, zítra19 °C
Čtvrtek 19. září 2024  |  Svátek má Zita
Bez reklam

Opera v Liberci bude po 27 letech hrát na malé scéně. Chystá originální projekt, premiéra je už v pátek

Opera libereckého divadla F. X. Šaldy chystá originální projekt, v němž přes loutky propojí dvě různá díla. Jde o jednoaktovky, které se na českou scénu vrací po více než tři čtvrtě století. Jednou z nich je Norimberská panna francouzského skladatele Adolpha Adama a druhou španělský Tyjátr Mistra Pedra podle epizody z Dona Quijota, k níž hudbu zkomponoval Manuel de Falla. Nezvyklé bude představení i místem konání, což je Malé divadlo. Na malou scénu se opera vrací po 27 letech. Vedoucí souboru Karol Kevický od toho očekává, že by tím mohli přilákat i diváky, kteří běžně na opery nechodí.

"Určitě, i s tímto záměrem jsme chtěli oživit prostor Malého divadla i pro operní inscenace," řekl Kevický. Od příští sezony by podle něj dokonce chtěli na malé scéně začít vytvářet cyklus operních představení, v němž budou dávat příležitost mladým režisérům a interpretům.

Chystané komponované dílo Tyjátr Mistra Pedra: Norimberská panna bude mít premiéru v Malém divadle tento pátek. Tvůrcům projektu se podařilo spojit dvě díla, jejichž vznik od sebe dělí zhruba 130 let. Adolph Adam napsal dílo v polovině 19. století, a představuje epochu francouzských komických oper, Manuel de Falla už je představitel impresionismu, uvedl dirigent představení Ondřej Olos.

I pro hudebníky jde podle něj o nezvyklý projekt. S ohledem na velikost Malého divadla se tam nevejde celý orchestr, prostor je jen pro 19 hudebníků. "Prakticky každá skupina je zastoupena téměř sólistou," uvedl Ondřej Olos. Netradiční bude také to, že hudebníci nebudou ukryti v orchestřišti, ale diváci je uvidí. Budou po obou stranách jeviště.

Za netradiční označil novinku opery i tenorista Dušan Růžička, který v ní ztvární ústřední postavu Mistra Pedra. "Rozhodně mě příjemně překvapila blízkost publika i blízkost orchestru. A blízké vnímání té krásné hudby je velkým obohacením," uvedl.

Příběh francouzské komické opery se točí kolem výrobce hraček Cornelia, který stvořil panenku jako manželku pro svého syna a chce ji přivést k životu. A Tyjátr Mistra Pedra je operou, v níž se nezvykle objevují loutky. A právě téma loutek obě aktovky spojuje. "Pan choreograf přišel s nápadem vložit Adama pod Manuela de Fallu, myslím teď dílo. Jako by nám pan Falla zahrál představení od Adolpha Adama a tím pádem bychom to představení mohli zahrát celé loutkové, což mě velice nadchlo. Tato myšlenka se mi zalíbila a zdála pak velice čitelná a i přijatelná z toho diváckého hlediska," uvedl režisér představení Juraj Čiernik. Loutky v komponovaném operním díle budou představovat živí operní pěvci.

Hodnocení článku je 100 %. Ohodnoť článek i Ty!

Autoři | Foto se svolením Divadla F. X. Šaldy/Daniel Dančevský

Štítky ČR, divadlo, opera, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Opera v Liberci bude po 27 letech hrát na malé scéně. Chystá originální projekt, premiéra je už v pátek  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.